Noi modificări în Codul Rutier. Categoria de șoferii care nu vor mai avea voie să conducă în România

10 mar. 2023, 16:11
Vlad Ispas / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Se anunță noi modificări în Codul Rutier din România. Potrivit noilor măsuri, o anumită categorie de conducători auto nu vor mai avea voie să circule în România.

Noi modificări în Codul Rutier pentru deținătorii de permise străine

Codul Rutier aduce noi modificări în ceea ce privește conducătorii auto care dețin permise de conducere străine. Potrivit noilor măsuri introduse în Codul Rutier, deținătorul unui permis de conducere care este eliberat de o autoritate străină nu va avea voie să conducă autovehicule pe teritoriul României pentru o perioadă de un an, dacă anterior acesta a fost condamnat de o instanță judecătorească pentru abateri grave de la legislația rutieră.

În categoria încălcărilor grave de la legislația rutieră se are în vedere următoarele fapte:

  • uciderea sau vătămarea corporala a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație
  • punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat
  • conducerea unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al căror permis a fost retras, anulat ori dreptul de a conduce i-a fost suspendat sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România
  • conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe
  • refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice
  • părăsirea locului accidentului
  • participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice.

Când se aplică interdicția pentru conducătorii auto

Interdicția se aplică începând cu ziua imediat următoare a datei rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, în condițiile stabilite prin regulament. Prin perioada de un an se înțelege perioada cuprinsă între momentul deciziei definitive a hotărârii judecătorești și momentul emiterii interdicției.

“Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”, se arată în regulament.

În regulament se mai menționează că: “Permisul de conducere reținut, însoțit de dispoziția privind interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliției rutiere care a dispus interdicția la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziției”.

Conducătorii auto vor fi înștiințați cu privire la interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României, prin expedierea dispoziției la adresa de domiciliu, reședință sau rezidență din România.




Citeste si