Negocieri tensionate în coaliția PSD-PNL pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale

25 iun. 2024, 10:40
Pixabay
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Coaliția PSD-PNL negociază data alegerilor prezidențiale, cu propuneri pentru septembrie sau octombrie. Discuțiile sunt tensionate, fără un candidat comun.

Coaliția de guvernare formată din PSD și PNL se află în negocieri pentru a stabili data alegerilor prezidențiale din acest an. În cadrul unei întâlniri ce a avut loc marți, la ora 10:00, s-au discutat mai multe scenarii, inclusiv posibilitatea de a decala calendarul inițial care prevedea primul tur de scrutin în luna septembrie.

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat pregătirea proiectului hotărârii de guvern pentru alegerile prezidențiale, menționând că există două variante principale pentru primul tur: 15 sau 29 septembrie. În funcție de această dată, turul al doilea ar putea avea loc pe 29 septembrie sau 13 octombrie. Totuși, liberalii propun ca alegerile să se desfășoare în perioada octombrie - noiembrie, argumentând dificultatea de a face campanie în luna august.

Discuțiile sunt considerate tensionate, având în vedere diferențele de opinie între cele două partide. Social-democrații susțin că a existat deja un acord de principiu pentru devansarea alegerilor în luna septembrie, în timp ce liberalii preferă o perioadă mai târzie.

În ceea ce privește posibilitatea unui candidat comun PSD-PNL, premierul Nicolae Ciucă a indicat că, în principiu, fiecare partid își dorește să aibă propriul candidat la alegerile prezidențiale. El a adăugat că o eventuală candidatură a sa, alături de Marcel Ciolacu, nu ar afecta coaliția de guvernare.

Decizia finală privind data alegerilor prezidențiale urmează să fie luată în urma negocierilor din cadrul coaliției PSD-PNL.



Citeste si