Moartea lui Stephan Pelger a îndoliat lumea mondenă. Psihologii, semnal de alarmă: „Depresia nu e un moft”

09 iun. 2023, 09:57
Sursa foto: YouTube Kanal D Romania
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Moartea lui Stephan Pilger a îndoliat lumea mondenă, prietenii și colegii lui de breaslă fiind în stare de șoc, după ce designerul a fost găsit spânzurat în propria locuință de către un vecin care a alertat imediat poliția. Psihologii au tras și ei un semnal de alarmă, fiind de părere că depresia nu este un moft, ci ar trebui să fie luată cât mai în serios, în lumea în care trăim.

Doliu în lumea mondenă, după moartea lui Stephan Pelger

La doar 43 de ani, Stephan Pelger a decis să își pună capăt zilelor, motiv pentru care oamenii din jurul lui au început să își pună tot felul de întrebări legate de motivul pentru care a ajuns să facă un asemenea gest. Designerul trecea printr-o perioadă grea, iar în urmă cu doar un an a vorbit despre toate lucrurile care îl măcinau, în cadrul unei emisiuni unde fusese invitat. Acesta suferea de depresie, avea constant atacuri de panică și coșmaruri și lua antidepresive, pentru a reuși să doarmă.

Toate acestea l-au măcinat, dar nu a mai vorbit cu nimeni despre ceea ce simțea, prietenii lui neavând nici cea mai mică idee cu ce se confrunta, astfel că vestea tragică a morții lor a fost un șoc chiar și pentru ei. Unul dintre cei care au vorbit despre tragedie a fost Cătălin Botezatu, cel care chiar declara că părea fericit, mai ales că reușise să își facă și un implant de păr și nu ar fi crezut că va ajunge vreodată să se sinucidă.

În ceea ce privește moartea sa, un psiholog a tras un semnal de alarmă și a vorbit despre depresie pe care a descris-o, în primă parte, ca fiind una dintre cele mai parșive boli. Mai apoi, a explicat că această boală nu este un moft, ci cauza sinucederii a cât mai multor persoane în momentul de față, iar cei mai mulți dintre cei care decid să își pună capăt zilelor sunt bărbați. De asemenea, a ținut să evidențieze faptul că în cultura românească, depresia este negată și ascunsă, fiind o rușine pentru marea majoritate.

La final, psihologul Ramona Novac a precizat faptul că depresia nu ține cont de cât sunt oamenii de bogați, apreciați sau faimoși, iar drept dovadă multe persoane celebre precum Robin Williams, Kurt Cobain, Marilyn Monroe sau celebrul DJ Avicii au ales să își pună capăt zilelor, deși aveau tot ceea ce și-ar putea dori un om vreodată.

"Depresia este una dintre cele mai parșive boli. Dacă ai un picior rupt se vede, daca ai ceva la stomac se simte. Depresia însă, mai ales în cultura românească, este băgată sub preș, negată, judecată, prin cuvinte sau remarci precum: ești slab, e ceva în neregulă cu tine că te simți așa, ești nebun, și, mai ales la bărbați, prin îndemnuri care te fac să suferi în singurătate precum: "trebuie să fii tare"; "nu ești bărbat dacă plângi"; "un bărbat nu plânge"; "trebuie să-ți rezolvi singur problemele"; "e rușinos să le spui altora durerile tale".
Crezi că astfel de vorbe ajută? În Romania se sinucid de 4 ori mai mulți bărbați decât femei. De PATRU ori! Cu alte cuvinte, 82% dintre persoanele care își iau viața în România sunt bărbați. Nu o zic eu, o zic statisticile naționale și europene. Cum ne arată încă o tragedie, depresia nu e un moft, nu apare pentru că “ai timp să intri în depresie”, iar din păcate, precum Stephan Pelger, multă lume ajunge chiar să-și pună capăt zilelor din cauza depresiei.
În același timp depresia nu discriminează, indiferent cât ești de bogat, de faimos sau apreciat. Depresia te lovește la fel, cum ne-au arătat Robin Williams, Kurt Cobain, Marilyn Monroe sau celebrul DJ Avicii", a declarat psihologul Ramona Novac, pentru wowbiz.ro.




Citeste si