Ministrul britanic al Apărării exprimă îngrijorare față de parteneriatul dintre Putin și Xi Jinping

20 mai 2024, 08:50
Foto: Aynur Mammadov/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, avertizează despre amenințarea parteneriatului China-Rusia la adresa democrației.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a exprimat duminică îngrijorări serioase cu privire la consolidarea relațiilor dintre președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin. Într-un interviu acordat pentru Sky News, Shapps a subliniat că acest parteneriat între două națiuni care "nu cred în democrație" reprezintă o amenințare directă la adresa modului de viață democratic.

Shapps a accentuat riscul pe care îl presupune răspândirea sistemului autoritarist al celor două țări în restul lumii. Întărirea legăturilor dintre Rusia și China, în contextul sancțiunilor occidentale impuse Moscovei după invazia din Ucraina, a fost descrisă de liderii celor două state ca o "nouă eră" a parteneriatului lor, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul aliaților occidentali.

În cadrul interviului, Shapps a făcut referire la recenta întâlnire dintre Xi și Putin, care a avut loc la Beijing, unde cei doi lideri au promis să colaboreze pentru a contracara dominația SUA la nivel mondial și să promoveze un sistem bazat pe "legea celui mai puternic".

Aceste declarații vin în contextul în care tensiunile geopolitice sunt amplificate de activitățile militare ale Rusiei, inclusiv războiul electronic de bruiaj care afectează și teritoriul României, conform unui raport al Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență. Raportul detaliază cum capacitatea avansată de război electronic a Rusiei reprezintă o amenințare pentru sistemele de navigație prin satelit și poate avea consecințe economice și de securitate semnificative pentru regiune.



Citeste si

23 mar. 2024, 07:39