Meniu de Crăciun. 3 rețete tradiționale cu care îți vei impresiona invitații

18 dec. 2023, 15:05
Sursa foto: Shutterstock Dasha Petrenko
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Au mai rămas câteva zile până la Crăciun, motiv pentru care toate gospodinele se gândesc ce anume să gătească atât pentru familie, cât și pentru invitați. Rețetele tradiționale sunt preferatele tuturor în timpul sărbătorilor de iarnă, așa că am pregătit câteva pentru voi, care vă vor ajuta să îi impresionați pe toți cei care se vor așeza la masa voastră.

3 rețete tradiționale cu care îți vei impresiona invitații 

Crăciunul nu este Crăciun fără cele mai gustoase preparate pe mesele românilor de pretutindeni. Cei mai mulți dintre ei preferă rețetele tradiționale, iar de pe masă nu lipsesc aproape niciodată cozonacul, sarmalele, piftia, carnații etc. Indiferent de ce ai alege să gătești înainte de Crăciun, important este ca toți cei dragi să se simtă bine, iar dacă vrei să mergi pe rețetele clasice, avem trei sugestii mai jos.

Cozonac tradițional

Sursa foto (c): Ralu Spatareanu/Shutterstock

Ingrediente:

  • 1 kg faină pentru cozonac
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 300 g zahăr
  • 500 ml lapte
  • 8 gălbenușuri
  • coajă de lămâie netratată
  • esență vanilie și rom
  • 100 g unt topit
  • 100 ml ulei
  • o linguriță sare

Pentru umplutură

  • 1 albuș ou
  • 150 g zahăr
  • 250 g nucă măcinată

Mod de preparare:

Se încălzește laptele în care se pune la dizolvat zahărul și se adaugă și coaja de lămâie. Mai apoi, drojdia se amestecă cu 50 ml lapte călduț, apoi se presară făină deasupra și se lasă la crescut. Când și-a dublat volumul, se adaugă peste făina cernută. Se încorporează și gălbenușurile frecate cu sare, apoi restul de lapte și untul topit. Se frământă aluatul și se adaugă treptat toată făina.

După 15 minute, se acoperă bolul cu o folie de plastic și se lasă aluatul la crescut până își dublează volumul. Între timp se prepară umplutura. Albușurile se bat ca la bezea împreună cu zahărul, un praf de sare și o linguriță zeamă de lămâie. La final, se adaugă nuca măcinată, folosind o spatulă. După ce aluatul a crescut, se împarte în patru foi, care se întind pe masa de lucru. Se pune umplutură pe fiecare dintre ele, apoi se împletesc două câte două. Se pun în forme de cozonac, apoi se lasă la crescut circa o oră. Se ung apoi cu gălbenuș amestecat cu lapte și se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru o oră. Când s-au rumenit, se scot din tavă și se lasă să se răcească.

Piftie de porc

Sursa foto (c): A. Zhuravleva/Shutterstock

Ingrediente:

  • 1 cap de porc
  • 2 pulpe de pui
  • 2 cepe mari
  • 3 morcovi mari
  • 1 căpățână usturoi
  • 3 foi de dafin
  • piper boabe
  • sare

Mod de preparare:

Se curăță carnea bine, se spală, iar mai apoi se taie în bucăți de dimensiuni medii. Se lasă în apă rece, timp de câteva ore, schimbând lichidul de câteva ori. Se pune apă într-o oală peste carne, cât să o acopere bine, depășind 3-4 degete, după care se pune apoi la foc mic, pe aragaz.

Se adaugă în oala respectivă morcovul, ceapa alături de foile de dafin și piperul boabe, iar spuma se ia ori de câte ori este nevoie. Se fierbe piftia la foc mic, acoperită cu un capac, aproximativ 7-8 ore. După ce s-a format o pelicula la suprafață, iar carnea a început să se desprindă de oase, se ia oala de pe foc. Se scoate carnea, se aruncă oasele și grăsimea, după care se taie în bucăți mici.

Se pune carnea într-un bol mare, după care se ia usturoiul și se pune în supă, se pune sare după gust și se lasă lichidul timp de 10 minute deoparte. Mai apoi, se strecoară supa folosind o strecurătoare deasă. Se lasă la răcit, apoi se dă la frigider pentru câteva orem că să se închege bine.


Sarmale în foi de varză

Sursa foto (c): Julie208/Shutterstock

Ingrediente:

  • 1 kg carne de porc
  • 50 g orez
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • ½ țelină mică
  • 1, 2 verze murate
  • 1 ceașcă suc de roșii
  • sare, piper, boia
  • 1 frunză dafin
  • 1, 2 crenguțe cimbru
  • 2, 3 linguri ulei
  • 100 ml vin roșu
  • 100 g kaizer

Mod de preparare:

Frunzele de varză murată se clătesc cu apă rece și se lasă deoparte. Ceapa, morcovul și țelina se toacă mărunt, se călesc apoi în ulei, până se înmoaie, iar mai apoi toate legumele să lasă la răcit. Se toacă toată carnea, în cazul în care nu este deja, se pune îtr-un bol mare.

Se amestecă orezul spălat, carnea tocată apoi ingredientele călite și verdeața, sarea, piperul și boia. Compoziția se amestecă, apoi se pune câte o lingură în fiecare foaie de varză și se împăturește. Pe fundul oalei de fontă în care urmează să fie fierte sarmalele se pune varză tocată fin, apoi sarmalele în straturi. Între ele poți adăuga kaizer tăiat fâșii, după gust, dar nu este obigatoriu. La final, peste ultimul rând de sarmale se mai pune un strat de varză tocată, apoi se toarnă sucul de roșii și vinul.

Sarmalele se fierb în jur de 1,5 – 2 ore, la foc mic.



Citeste si