Sănătate

Mituri și adevăruri despre alcool. Îngrașă sau nu?

schedule 16 aug. 2023, 10:54

Mituri și adevăruri despre alcool. Îngrașă sau nu?
Foto: Shutterstock

Unii ar spune că o petrecere fără un pahar de acool este o petrecere ratată. Totuși, dacă ne limităm doar la un pahar, nu este nicio problemă. Însă, dacă bem mai multe și în mod regulat, s-ar putea să fim nevoiți să ne schimbăm garderoba, căci alcoolul conține foarte multe calorii. Dar după câte pahare ne îngrașă, de fapt, alcoolul? 

Alcoolul îngrașă: între mit și realitate

Alcoolul ajunge direct din gură în stomac, apoi în intestinul subțire, unde intră în fluxul sanguin, lucru care face ca ficatul să lucreze la capacitate maximă pentru a descompune alcoolul. Cu ajutoul unei enzime care se numește NAD, ficatul transformă alcoolul în acetaldehidă, apoi în acetat.

Însă atunci când consumi mai mult alcool decât poate procesa ficatul tău, acesta rămâne în fluxul sanguin și îți poate afecta creierul, inima și alte organe. Trebuie știut că ficatul poate metaboliza un pahar de alcool pe oră:

  • 400 ml de bere;
  • 150 ml de vin;
  • 44 ml de tărie cu 40% alcool.

Acesta este și motivul pentru care, de regulă, regăsim în meniu, la restaurante, această cantitate, căci tocmai recomandarea este de a consuma maximum o astfel de porție pe oră.

Efecte ale alcoolului, chiar dacă îl consumăm ocazional

1. Afectează creierul

Consumul de alcool poate cauza degenerarea creierului, chiar și în cantități mici sau moderate. Un studiu arată că șapte pahare de vin pe săptămână poate duce la subțierea neocortexului și a altor regiuni ale creierului. Neocortexul este partea de sus a creierului, cea mai evoluată a speciei noastre, care te ajută să gândești, să iei decizii și să reții informații.

2. Efecte hormonale. Alcoolul este dușmanul siluetei

Consumul de alcool crește conversia testosteronului în estrogen, iar asta duce la un deficit cognitiv, deficit de dezvoltare sexuală, cât și la acumularea de grăsime în zona abdominală, îndeosebi la bărbați, prin conversia testosteronului în estrogen.

Alcoolul duce la acumularea de kilograme prin trei mecanisme:

  • este primul metabolizat pentru energie, astfel că nu mai arzi grăsimi, ci alcool pentru energie;
  • comportament compulsiv, ceea ce te determină să mănânci mult mai mult decât ai face-o în mod normal;
  • este calorie goală - 8 cal/1gram alcool. 

3. Îți schimbă comportamentul

Alcoolul suprimă activitatea în cortexul prefrontal, ducând la comportament impulsiv. Mai clar, este ca și cum ai scoate frâna de mână de la mașină în timp ce ești în pantă; asta nu înseamnă că automobilul va începe să meargă imediat, dar, cu timpul, înclinarea va duce la mișcarea sa.

În plus, alcoolul afectează somnul, nivelul de cortizol, deci de stres, în următoarele zile după consum și omoară microbiomul. Așadar, este bine să limitezi la maximum consumul de alcool. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---