Legumele din piață au pesticide cu 452 de ori peste limită. Cât au cele de la supermarket
Ce ne puneți în mâncare? Este o întrebare tot mai des auzită în ultimii ani, după ce pesticidele au început să fie din ce în ce mai utilizate. Și dacă în ceea ce privește verdețurile din piață nu am avea mari așteptări, am crede că legumele de la supermarket trec prin mai multe controale. În teorie, așa este. Practic, rezultatele de laborator arată că nimic nu este mai sigur decât produsele cultivate în propria grădină. În acest timp, autoritățile care ar trebui să verifice aceste lucruri ridică din umeri și spun că nu este niciun pericol.
Pericolul din farfurie: legumele din piață au pesticide cu 452 de ori peste limită
Boscalid, dimetomorf, penconazol. Sunt câteva denumiri complicate ale unor substanțe chimice pe care le consumăm fără să știm în verdeață, în legume și în fructe. Specialiștii au găsit urme importante de pesticide în câteva mostre, anume 22 de substanțe în 29 de probe analizate.
„Pentru 29 de produse să descoperim 22 de compuşi diferiţi, pentru că vorbim de compuşi care se repetă este foarte mult. Sunt fungicide, sunt acaricide, sunt compuşi care pun în pericol sănătatea umană”, a spus Alexandru Cîrîc, director general al ICA, pentru Observator.
Este o bănuială pe care mulți o aveam, însă nu la o așa amploare. Leușteanul din piață, de pildă, este stropit cu pesticide de 452 de ori peste limita legală. În ceea ce privește legumele din supermarket, controalele sunt mai stricte, deci, teoretic, riscul ar fi mai mic.
Citește și:
> Importatorii de roșii prosperă în România; cea mai mare cantitate vine din Turcia
> Cutremurele din Turcia au scumpit legumele. Când vor scădea prețurile acestora
> Scumpirile aduse de ieftiniri. Cât vor costa pâinea, laptele și carnea după plafonarea TVA
După un test de laborator, în mărarul dintr-un supermarket au fost detectate două pesticide diferite, de câteva ori peste limita legală. Și în roșii, pătrunjel sau leuștean sunt urme de substanțe.
În mărarul cumpărat dintr-un supermarket a fost găsit propiconazol cu o valoare de 13 ori mai mare decât cea permisă de lege. Este vorba despre un pesticid posibil cancerigen dacă este consumat în cantități mari.
El poate cauza și probleme ale ficatului. În plus, substanța s-a dovedit a fi periculoasă mai ales la femeile gravide și, foarte grav, poate afecta fătul.
„Pentru toată categoria de legume şi fructe se fac analize în laborator specializat... Conform celor mai recente buletine de analize toate rezultatele sunt corespunzătoare, iar substanţele menţionate, penconazol şi propiconazol, nu au fost detectate”, este reacția supermarketului incriminat, care a menționat, totodată, că pentru acel lot de mărar se vor reface de urgență testele.
„Utilizarea pesticidelor peste limită poate să determine apariţia unor forme de cancer hematologic, cum ar fi leucemiile, limfoamele, anumite cancere digestive. Toate aceste elemente sunt cauzate de efectul cumulativ pe care îl au pesticidele, pentru că noi ne expunem în mod repetat la mai multe substanţe chimice, pe termen lung”, doctor Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Florească.
Autoritatea Națională Fitosanitară, instituție care răspunde de siguranța mâncării, a avut o replică acidă: „Îl mănânc eu pe leuşteanul ăsta dacă-l mai aveţi! Cu depăşiri de 400...Păi e...nu mai! Din punctul meu de vedere nu există aşa ceva. Sunt valori de neimaginat”, a spus Paulina Gabor, director general Autoritatea Națională Fitosanitară.
Citește și:
> Legume otrăvite, vândute de fermieri din Buzău, ajunse din solarii în magazine
> România, dependentă de importurile de alimente. Fructele noastre se strică în livadă
> Descoperă ferma secretă unde se produc cele mai curate roșii ecologice
„Le-am consumat și le voi consuma fără nicio problemă”, a completat oficialul.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.