Leguma adusă din Nepal în Gorj. Are un gust amar, dar un profit dulce

21 iul. 2023, 13:48
Foto: Agrointeligenta/Youtube
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Leguma exotică, adusă din Nepal, este lăudată de medici și nutriționiști, fiind denumită și „insulină vegetală”, având beneficii impresionante asupra sănătății. Legume este renumită printre cei care suferă de diabet pentru că reglează glicemia. Castravetele amar, care se vinde cu 20 de lei kilogramul, poate fi folosit și de persoanele care sunt la dietă, deoarece are foarte puține calorii. O familie de producători din Gorj a mizat pe această legumă, iar acum se bucură de câștig. 

Castravetele amar, leguma adusă din Nepal în Gorj

O familie de legumicultori dintr-un sat din Târgu-Jiu cultivă castraveții amari de 5 ani. Nu sunt mulți români care au ales să planteze aceste legume. Însă, deși sunt aduse din Nepal, s-au adaptat destul de bine și pe pământurile noastre.

Aici totul a început cu doar câteva fire de castravete amar, folosit pentru tratamentul împotriva diabetului, apoi s-a transformat într-o afacere. În prezent, din solarii, castraveții amari sunt livrați în toată țara, atât cruzi, cât și transformați în pudră sau în nectar. 

20 de lei costă un kilogram. Castravetele amar poate fi consumat crud, în fresh-uri de legume sau fructe ori în salate. Leguma exotică are numeroase beneficii pentru sănătate. Pe lângă faptul că ține glicemia sub control, castravetele amar este bun pentru ficat, fiere sau pancreas. 

Ce valori nutriționale și proprietăți are castravetele amar?

Castravetele amar conține o cantitate însemnată de vitamina C, care este prezentă în 93% din cantitatea zilnică recomandată. Castravetele amar mai conține:

  • 2 grame de fibre (intr-o cana de castravete amar crud);
  • vitamina A (44% din doza zilnica recomandata);
  • potasiu;
  • zinc;
  • fier.

În medicina tradițională chinezească, castravetele amar este considerat un tonic pentru zilele foarte calde, dar și pentru sănătatea unor organe precum rinichii, ficatul și ochii. Totodată, există o conexiune între castravetele amar și diabet, care este încă studiată de către specialiști. Mai mult, unul dintre studiile existente a descoperit o legătură directă între castravetele amar și reducerea nivelului de fructozamină. 



Citeste si