Kievul ia în considerare participarea Rusiei la viitorul summit pentru pace în Ucraina

12 iun. 2024, 09:11
Foto: Schutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Ucraina ia în calcul invitația Rusiei la summit pentru pace, în timp ce pregătește un plan de pace susținut internațional.

Războiul din Ucraina a ajuns la ziua 840, iar contextul internațional se concentrează pe căutarea unei soluții pentru pace. Înaintea conferinței privind pacea în Ucraina, unde Rusia nu va fi prezentă, Kievul a anunțat că ia în considerare posibilitatea de a invita Moscova la un viitor summit. Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, a subliniat că se lucrează la un plan comun susținut de comunitatea internațională, care ar putea fi prezentat în prezența unui reprezentant al Rusiei.

În timp ce Moscova nu a fost invitată la summit-ul din Elveția, Ucraina și-a exprimat opoziția față de orice încercări de a include Rusia în discuții. Totuși, Iermak a menționat că o perspectivă susținută de peste 100 de țări ar putea constitui un plan dificil de contestat de către Rusia.

Conferința la nivel înalt privind pacea în Ucraina, care va avea loc în Elveția, urmează să fie un "prim pas" spre pace, cu participarea președintelui Zelenski. În paralel, liderii G7, inclusiv președintele american Joe Biden, se vor întâlni pentru a discuta despre utilizarea dobânzilor din activele rusești înghețate în sprijinul Ucrainei. Statele Unite intenționează să ofere Ucrainei împrumuturi garantate de dobânda la activele băncii centrale ruse înghețate de UE și țările G7.



Citeste si