Fermierii români protestează în mai multe județe din țară și în Capitală. Ce îi nemulțumește pe agricultori
Fermierii din România vor protesta, vineri, în București și în alte județe din țară. Aceștia sunt nemulțumiți de decizia Comisiei Europene privind problemele cu care se confruntă agricultorii în urma tensiunilor de pe piața agro-alimentară provocate de războiul din Ucraina.
Fermierii din România ies în stradă și protestează
Agricultorilor din România le-a ajuns cuțitul la os. Fermierii vor protesta, vineri, în Capitală și în mai multe județe din țară, deoarece nu sunt mulțumiți de decizia Comisiei Europene cu privire la problema din sectorul agro-alimentar. Reprezentanții mai multor asociații de fermieri îi îndeamnă pe români să li se alăture manifestărilor pentru a-și spune nemulțumirea.
"Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România - PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România - Forumul APPR transmit un nou apel la solidaritatea şi spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru, pentru demnitate şi respect, organizat în 7 aprilie, în diferite puncte ale ţării", se arată într-un comunicat comun al celor patru federaţii.
Asociațiile de fermieri susțin că protestul de vineri se bazează pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecărui agricultor din țară, pe dorinţa acestora de a-și exercita activitatea la egal cu fermierii europeni şi nevoia de a fi susținuți și protejaţi de către europeni şi naţionali.
Citește și:
> Guvernul ia în calcul prelungirea embargoului la cerealele ucrainene
> A șasea zi de proteste în România!
> Fermierii români și bulgari amenință cu proteste zilnice. Ce în nemulțumește pe agricultori
Federațiile spun că protestul este organizat de pe urma nemulțumirii fermierilor cu privire la soluțiile găsite de Comisia Europeană în problema cerealelor odată cu declanșarea războiului în Ucraina.
"Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă", se precizează în comunicatul citat.
Citește și:
> Fermierii români protestează în Capitală. „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”
> Bucureștenii au protestat în fața Palatului Parlamentului, în semn de susținere pentru fermieri
> Protestul șoferilor de TIR și tractoare care a blocat țara, inspirat din Germania
În context, reprezentanţii fermierilor atrag atenţia că această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România.
Judeţele în care se vor organiza proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.