Fermierii, nemulțumiți de măsurile Guvernului. Daea le transmite că nu pot avea și despăgubiri de la UE, și cereale din Ucraina interzise

21 apr. 2023, 09:30
Foto: Robert Ghement/Agerpres
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Fermierii români sunt nemulțumiți de hotărârea Guvernului de a permite în continuare importurile de cereale din Ucraina, după ce multe state din UE le-au interzis deja. Cultivatorii se plâng de faptul că nu pot face față prețurilor mici cu care se vând grânele vecinilor. În replică, ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a transmis că nu pot avea și despăgubiri de la UE, și cereale din Ucraina interzise. Și, în timp ce comercianții rămân marii câștigători după importurile din țara vecină, oficialul a cerut premierului sprijin pentru că se simte singur în această luptă. 

Daea, mesaj pentru fermierii nemulțumiți de măsurile Guvernului în privința importului de cereale din Ucraina

Fermierii, nemulțumiți de măsurile Guvernului. Daea le transmite că nu pot avea și despăgubiri de la UE, și cereale din Ucraina interzise

„Stimați colegi, să nu mă lăsați în luptă singur”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.
„Presupun că până acum nu v-ați simțit singur. Nici de acum înainte, domnule ministru, nu o să fiți”, a răspuns Nicolae Ciucă, premierul României.
„Păi să nu mă lăsați singur, fraților, că sunt multe puști pe mine, văd”, a completat Petre Daea, ministrul Agriculturii. 

Presat atât de fermieri, cât și de cei de la Bruxelles, ministrul Agriculturii a făcut un plan astfel încât să împace și capra, și varza. Drept urmare, România nu a interzis importul cerealelor, ci i-a cerut Ucrainei să își restricționeze singură exporturile.

Oficialul a susținut că o decizie drastică, asemănătoare celor luate de Polonia sau Ungaria, ar pune în pericol a doua tranșă de 100 de milioane de euro, bani pe care Comisia Europeană îi promite țărilor afectate. 

„Acest pachet înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, semințe de floarea soarelui si semințe de rapiță”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii. 

Până atunci, România sigilează transporturile ucrainene de cereale în vămi, procedură care există deja chiar de când am intrat în UE. 

De la începutul anului, doar prin Vama Siret au intrat 74.500 de camioane. Aproximativ 60% dintre TIR-urile care vin din Ucraina sunt încărcate cu cereale. 

România a importat anul trecut de peste 20 de ori mai multe produse agro-alimentare ucrainene decât în 2021. Comercianţii au recunoscut faptul că marfa vecinilor le-a rotunjit profiturile. 



Citeste si