Drum expres în Transilvania. Traseul va avea 21 de kilometri și va costa peste 200 de milioane de lei

12 iul. 2023, 12:39
muratart/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că a aprobat proiectul pentru stabilirea traseului Drumului Transregio Blaj – Teiuș – A10. Proiect ajunge la peste 200 de milioane de lei.

Un nou drum expres în Transilvania

Un nou proiect ce presupune un drum expres în Transilvania a fost pus pe roate. Pentru noul drum au fost studiate trei variante de traseu, iar în cele din urmă a fost aleasă varianta a doua.

„A fost făcut un pas mare spre realizarea unuia dintre cele mai importante proiecte de mobilitate atât pentru comunitatea noastră, cât și pentru județul Alba, care face parte, alături de varianta ocolitoare a municipiului Blaj, din marile proiecte de infrastructură prin care vom asigura o conexiune rapidă a Blajului cu autostrada A10 (Sebeș – Turda).
Varianta V2, în lungime de 21.1 km, se desfășoară pe aproximativ 58% din traseul existent al DN 14B, în timp ce 42% din lungime reprezintă drum nou. Vor fi construite și amenajate 2 poduri, 2 pasaje peste CF și 14 pasaje pentru intersectarea denivelată a drumurilor existente”, a transmis primarul din Blaj, Gheorghe Rotar.

La momentul actual, obiectivul de investiție este în faza de elaborare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. După ce vor fi îndeplinite procedurile legale de avizare, documentație va fi predată CNAIR pentru pregătirea proiectului de hotărâre de guvern cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Cât costă investiția viitorului drum expres din Transilvania

Municipiul Blaj a anunțat că va coordona proiectul atât în faza realizării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, dar și în faza executării lucrărilor de modernizare a DN 14B Blaj – Teiuș – A10.

Investiția se ridică la o valoare totală de 236.996.700 euro (TVA inclus), finanțarea fiind asigurată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Această investiție este posibilă în baza protocolului de colaborare încheiat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), UAT Municipiul Blaj, UAT Județul Alba, UAT Orașul Teiuș, UAT Comuna Mihalț și UAT Comuna Crăciunelu de Jos.

Drumul va avea traseu prin exteriorul localității Crăciunelu de Jos, față de DN 14B, în prezent, și va face conexiune cu viitoarea șosea de centură a municipiului Blaj. 



Citeste si