Curtea de Apel din Bari a suspendat extrădarea lui Ionel Arsene în România. CEDO nu s-a pronunțat încă în acest caz
Curtea de Apel din Bari a suspendat extrădarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, joi seară, într-o postare pe Facebook. Oficialii Ministerului Justiției au menționat că CEDO nu s-a pronunțat încă în acest caz.
Curtea de Apel din Bari a suspendat extrădarea fostului baron PSD, Ionel Arsene. CEDO nu s-a pronunțat încă în acest caz
„Curtea de Apel din Bari a suspendat pentru moment predarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale. Experţii numiţi de instanţă vor face expertiza solicitată de avocaţi (să se constate dacă are probleme psihice), pentru a vedea dacă se confirmă situaţia sa medicală”, a transmis, joi seară, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.
Oficialul afirmă că statul român a așteptat mult pentru hotărârea definitivă de predare. „Ea este doar suspendată până se obţin rezultatele expertizei şi sperăm să efectuăm predarea la final. Sistemul penitenciar din Romania are unde să trateze deţinuţii, sunt spitale-penitenciar pentru toate tipurile de afecţiune”, a mai transmis ministrul Justiţiei.
Citește și:
> Curtea de Apel Cluj analizează contestația lui Cherecheș
Cei din Ministerul Justiției au precizat că CEDO nu s-a pronunțat, până în prezent, cu privire la acest caz, doar Curtea de Apel Bari a suspendar predarea.
Alina Gorghiu afirmă că este foarte determinată să aducă în ţară orice fugar: „Această întâmplare mă face să fiu şi mai determinată în eforturile pe care Ministerul Justiţiei, împreună cu alte autorităţi, le va face pentru a intoarce în ţară orice fugar, indiferent de numele lui, indiferent în ce ţară se află”.
Anterior, ministrul Justiției a transmis că avocații lui Ionel Arsene au sesizat CEDO, pe motiv că în România i-ar fi fost încălcat dreptul la viață și ar fi supus la tratamente inumane și degradante.
În același timp, condamnatul fugar și echipa sa de avocați au formulat o cerere de suspendare a predării și dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate labilitatea psihică.
Citește și:
> Primarul Cătălin Cherecheș, dat în urmărire națională după ce a primit 5 ani de închisoare
Pentru ce a fost condamnat Ionel Arsene
Magistrații l-au găsit vinovat pe Darius Vâlcov pentru spălare de bani și trafic de influență. Decizia lor: șase ani de închisoare cu executare. Conform rechizitoriului DNA, Vâlcov a primit 20% din valoarea contractelor având ca obiect reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în mai multe orașe din Olt, încasând peste 1.500.000 de euro, în perioada 2011-2013.
Ar fi primit banii cash, prin intermediari, în pungi de plastic, și i-ar fi investit în opere de artă ori în lingouri de aur zidite în pereții casei sale. Anchetatorii au descoperit că fostul ministru avea peste 120 de tablouri, unele semnate de Tonitza, Grigorescu sau Ștefan Luchian.
Darius Vâlcov, care a fost pe rând primar, ministru și consilier al fostului premier Viorica Dăncilă, ar fi plecat în Italia, țară care a devenit locul preferat al fugarilor români condamnați.
Printre ei: fosta șefă a DIICOT Alina Bica, Dragoș Săvulescu, om de afaceri condamnat în 2019 la 5 ani închisoare în dosarul plajelor retrocedate de la Constanța, Mario Iorgulescu, fiul președintelui LPF, condamnat la 13 ani și opt luni de închisoare cu executare pentru omor, și fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, condamnat pentru trafic de influență.
Vâlcov a mai avut un dosar de corupție, în care a primit pe fond o condamnare tot de 6 ani de închisoare. Fostul ministru a fost acuzat că a primit peste 2 milioane de lei de la un om de afaceri, adică 10% din valoarea contractului pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.