Consens neobișnuit pentru funcțiile-cheie din UE după alegerile europarlamentare

12 iun. 2024, 15:08
Christophe Licoppe/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Acord rapid în UE pentru funcții cheie, cu von der Leyen, Costa, Metsola și Kallas ca favoriți, în ciuda posibilelor surprize și problemelor legale ale lui Costa.

Un consens neobișnuit și neașteptat de rapid a fost raportat în privința celor patru funcții principale din Uniunea Europeană, în urma alegerilor europarlamentare. Ursula von der Leyen din Germania este așteptată să-și continue mandatul de președintă a Comisiei Europene, în timp ce portughezul Antonio Costa este favorit pentru președinția Consiliului European. Roberta Metsola din Malta ar urma să rămână președinta Parlamentului European, iar estona Kaja Kallas este luată în considerare pentru poziția de șef al politicii externe.

Un acord pe această temă este așteptat să fie discutat la dineul informal al liderilor UE pe 17 iunie, cu posibilitatea unui anunț oficial în cadrul întâlnirii liderilor europeni pe 27-28 iunie. Deși există optimism, unii oficiali UE menționează că întotdeauna pot apărea surprize în astfel de negocieri.

Candidatura lui Antonio Costa ar putea fi însă umbrită de problemele sale legale, întrucât a fost identificat ca suspect într-o anchetă pentru trafic de influență, deși nu a fost pus sub acuzare și insistă pe nevinovăția sa. În ceea ce privește poziția de șef al politicii externe, Kaja Kallas este considerată o alegere potrivită, în ciuda unor temeri inițiale că ar putea acorda o atenție prea mare Rusiei în detrimentul altor regiuni.

Roberta Metsola este așteptată să primească un nou mandat la conducerea Parlamentului European, deși decizia finală aparține Parlamentului și nu liderilor UE. În zilele următoare, se așteaptă negocieri între liderii europeni și Ursula von der Leyen pentru portofolii cheie în viitoarea Comisie Europeană.



Citeste si

Horoscop 29 decembrie 2023 29 dec. 2023, 04:00