Comisia Europeană propune achiziții militare comune pentru consolidarea apărării UE

28 feb. 2024, 16:26
https://pixabay.com/photos/building-european-union-flags-79221/
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Ursula von der Leyen propune un plan UE pentru achiziții comune de armament, inspirat de achizițiile de vaccinuri și gaze.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat recent un plan ambițios pentru consolidarea apărării Uniunii Europene, propunând achiziții comune de armament, similar cu procedurile adoptate pentru vaccinurile COVID-19 și achiziția de gaze naturale. Această inițiativă vine în contextul unei lumi marcate de instabilitate și conflict, cu accent pe agresiunea militară a Rusiei în Ucraina și alte tensiuni geopolitice.

Von der Leyen a subliniat necesitatea ca Europa să "cheltuiască mai mult, să cheltuiască mai bine, să cheltuiască european", evidențiind că acest demers va necesita o nouă mentalitate din partea instituțiilor, industriei și investitorilor. Strategia propusă se va concentra pe licitații militare comune și pe identificarea de proiecte europene de apărare cu interes comun, pentru a maximiza impactul și valoarea adăugată.

În plus, președinta Comisiei Europene a vorbit despre crearea unui birou de inovare în apărare la Kiev, care va contribui la aducerea Ucrainei mai aproape de Europa și va permite statelor membre să beneficieze de experiența Ucrainei în ceea ce privește inovația industrială în apărare.

Von der Leyen a mai menționat posibilitatea de a folosi profiturile extraordinare din activele rusești înghețate de sancțiunile europene pentru achiziționarea în comun de echipamente militare pentru Ucraina, subliniind că "nu putem lăsa Rusia să câștige", indiferent de sprijinul partenerilor. Totodată, ea a pledat pentru susținerea propunerii de către statele membre și a încurajat sectoarele public și privat să contribuie la aceste inițiative.

Această mișcare strategică vizează nu doar îmbunătățirea capacităților de apărare ale UE, ci și consolidarea parteneriatului transatlantic, într-o perioadă în care se discută despre posibilitatea unui nou mandat al lui Donald Trump ca președinte al SUA și potențialele sale implicații asupra angajamentelor în cadrul NATO.



Citeste si