Ciolacu, despre introducerea Religiei ca materie la BAC: „Vorbim despre istoria religiilor, nu în sensul să fii habotnic”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și-a exprimat opinia legat de cererea cultelor religioase din România de a introduce religia ca materie opțională la examenul de Bacalaureat. Oficialul român susține că este vorba despre istoria religiilor ca materie de studiu şi nu religia într-un sens habotnic.
Ce spune Marcel Ciolacu despre introducerea religiei ca materie opțională la BAC
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu o părere în urma solicitării cultelor religioase din România în care cer ca religia să fie introdusă ca materie opțională la examenul de Bacalaureat. Acest lucru a stârnit un val de refuzuri din partea părinților, dar și a elevilor care nu par prea încântați de această inițiativă.
Ciolacu spune că religia a fost propusă ca materie opțională de către cultele religioase din România, ci nu ca probă obligatorie. Totodată, liderul PSD susține că ar fi vorba despre istoria religiilor într-un posibil examen la BAC și nu în sensul să fii habornic.
„Cultele au înțeles că trebuie să fie unite într-o astfel de abordare. Cultele au propus un opțional, deci nu obligatoriu. Și sportul e opțional, ca materie de BAC. Nu vorbim despre religie în sensul să fii habotnic, ci vorbim despre istoria religiilor la BAC. Eu nu pot să intru în bășcălia cu ‘ce faci, pupați moaștele?’”, a afirmat Ciolacu.
PSD ar putea susține propunerea cultelor religioase
Liderul PSD a declarat că nu este necesar ca o persoană să fie habotnică pentru a studia istoria religiilor, deoarece religia este despre cunoaștere, nu despre supunere.
Citește și:
> Ciolacu, despre prelungirea plafonării prețului la alimentele de bază
> Guvern nou, promisiuni vechi. Ce planuri are Cabinetul Ciolacu
> România introduce serviciul militar voluntar: „Sunt vizați tinerii de 18-35 de ani!”
„Religia aduce cunoaştere, nu supunere. Nu trebuie să fii habotnic dacă înveţi istoria religiilor. Despre ce vorbim? Eu am trăit în comunism, nu poate să-mi mai impună nimeni nimic. Ca să impui unui stat în România, după 50 de ani, să impui un progresism forţat, peste ceea ce tu simţi şi crezi, nu duci la nimic, ci la extremism, la antagonizare. Nu ştiu ce-şi doresc ei, că nu vor putea să schimbe România”, a adăugat Ciolacu.
Din spusele oficialului român se înțelege că acesta susține inițiativa cultelor religioase de a se introduce religia ca materie opțională la BAC. Ba mai mult, anterior, acesta ar fi dat de înțeles că partidul său va susține această propunere. Liderul PSD nu vede o problemă în introducerea religiei ca materie la examenul de Bacalaureat, mai ales că aceasta va fi opțională, iar elevii au dreptul de a nu o alege dacă nu își doresc.
Citește și:
> România și Bulgaria au șanse mari să intre în Schengen în 2023
> Protest la Ministerul de Finanţe. Ce îi nemulțumește pe sindicaliști
„Ce anume ne deranjează? Suntem creștini, ne-am crescut copiii în valorile creștine. Aici nu vorbim numai de Biserica Ortodoxă, aici vorbim de toate cultele cu reprezentare și recunoaștere națională”, a mai spus Ciolacu.
Părinții sunt de acord cu introducerea religiei la BAC, însă doar pentru absolvenții profilului teologic
La mijlocul lunii martie, reprezentanții a 13 culte religioase din România au făcut o solicitare adresată ministrei Educației, Ligia Deca, prin care îi cer să introducă religia ca materie opțională la examenele de Bacalaureat. Aceștia au transmis că religia nu trebuie discriminată în calitate de materie școlară. De asemenea, cultele religioase au mai cerut să se excludă sintagma „orientare sexuală” din Legea învățământului.
Un sondaj realizat de Federația Națională a Părinților – Edupart a arătat că marea majoritate a părinților sunt de acord cu introducerea religiei ca probă opțională la examenul de Bacalaureat, însă doar pentru absolvenții de la profilul teologic.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.