Ce fructe de toamnă îngrașă cel mai tare. Mihaela Bilic: „Fac grăsime pe burtă”
Toamna este sezonul care aduce o varietate de fructe și legume bogate în nutrienți esențiali pentru sănătatea organismului. Și dacă în cazul legumelor nu este nimic de speriat în ceea ce privește silueta, când vine vorba despre fructele, situația este alunecoasă. Deși au multe vitamine și minerale, această variantă de dulce sănătos vine la pachet cu o mulțime de calorii. Așadar, persoanele care au probleme cu greutatea sau suferă de diabet ar trebui să fie foarte atente la fructele de toamnă. La care dintre ele, ne-a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic, despre fructele de toamnă care îngrașă
„Ambele sunt fructe de sezon, dulci și parfumate, pe care suntem tentați să le mâncăm pe săturate. Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu, ci care îngrașă mai tare. În funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 cal și un aport de zahăr aprox 10g/100g. De reținut că sunt fructe climacterice, care se coc și după ce au fost culese… și cu cât sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci.
În prune există sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efect laxativ și prebiotic (hrănește flora intestinală din colon). Conțin și fibre solubile și insolubile (pectine și celuloză) care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația. La capitolul minerale sunt bogate în potasiu cu rol în hidratare, reglarea tensiunii arteriale și contracția musculară”, a precizat Mihaela Bilic despre prune, scrie unica.ro.
Citește și:
> Cum facem tranziția de la vară la toamnă?
> Postul Sfintei Marii. Ce NU au voie să facă creștinii în cele două săptămâni de post
> Planul Guvernului pentru a pune pe raft mai multe produse românești
Strugurii sunt plini de zahăr
„Zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă fie în butoi, fie în ficatul nostru, asta pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă”, a explicat nutriționistul.
Strugurii conțin foarte mult zahăr, astfel că sucul de struguri este recomandat celor care depun efort fizic intens, așa cum sunt sportivii.
„Strugurii sunt campioni la capitolul “dulceață”, au 15-20g zahăr și 80-90 cal/100g. Merită să-i lăudăm pentru conținutul de potasiu, magneziu și calciu, sucul de struguri fiind o băutură recomandată în refacerea după efortul fizic intens la sportivi.
Strugurii negri sunt renumiți pentru aportul de resveratrol, un antioxidant cu efect protector cardiovascular. De reținut că cea mai eficientă formă de resveratrol există în vinul roșu, nu în sucul de struguri! De unde concluzia că un strop de alcool face bine și la inimă și la dispoziție”, mai anunță Mihaela Bilic.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.