Bulgaria se pregătește pentru alegeri anticipate în urma eșecului formării unui nou guvern
Bulgaria se îndreaptă spre o nouă rundă de alegeri anticipate, după ce tentativa de rotativă guvernamentală a eșuat, determinând partidul populist ITN să refuze mandatul de formare a unui nou executiv. Aceasta va fi a șasea oară în ultimii trei ani când bulgarii sunt chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții parlamentari.
Președintele Rumen Radev se confruntă acum cu sarcina de a numi un prim-ministru interimar care să conducă un cabinet cu rolul de a organiza alegerile. Această decizie vine după ce partidul de centru-dreapta GERB și fostul său partener de coaliție 'Continuăm Schimbarea' (PP) au declarat că nu pot forma un nou guvern, în ciuda acordului care prevedea o rotativă guvernamentală.
La începutul lunii martie, premierul Nikolai Denkov din partea PP și-a dat demisia, conform înțelegerii, pentru a-i ceda locul ministrei de externe, Maria Gabriel, din partea GERB. Cu toate acestea, Gabriel nu a reușit să formeze un nou guvern, iar ulterior ITN a refuzat și el mandatul.
Citește și:
> România rămâne în urmă: Ce face Bulgaria pentru a intra în zona euro?
> Țara din Europa care renunță la controalele cetățenilor români în aeroporturi
> Drumul din România spre Grecia s-ar putea scurta. Ce au propus vecinii bulgari
Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene și unul dintre cele mai corupte state ale acesteia, a fost marcată de instabilitate politică începând cu protestele anticorupție din 2020. În absența unei coaliții stabile, țara a fost condusă de guverne interimare numite de președintele Radev.
La alegerile din aprilie anul trecut, GERB a obținut 69 de locuri în parlamentul de 240 de locuri, iar blocul condus de PP a obținut 64 de locuri. Conform constituției, parlamentul bulgar nu trebuie să se dizolve înainte de alegerile anticipate.