Bugetarii care vor fi concediați și instituțiile care vor fi desființate conform planului Guvernului
Vor fi concedieri și restructurări la stat, pentru economii la buget. Noul plan al Guvernului prevede desființarea unor instituții și comasarea altora. Mai mult, tichete de vacanță ar putea primi doar unii bugetari. Astfel, Executivul ar economisi 6 miliarde de lei.
Planul Guvernului pentru a reduce deficitul: bugetari concediați și instituții desființate
Peste 20% dintre secretarii de stat ar putea fi concediați în următoarea perioadă, adică 20 din 200 de oameni. Planul coaliției prevede și reducerea numărului de șefi din instituțiile de stat, de la 12% din totalul angajaților la 8%. Și numărul din consiliile de administrație va fi redus, iar indemnizațiile lor, care în prezent sunt mari, vor fi plafonate.
Guvernul se gândește să comaseze instituții care au, în mare, aceleași sarcini. De pildă, din cele peste 200 de instituții din subordinea Ministerului Agriculturii ar putea rămâne 126, iar mai multe institute de cercetare ar putea fi, deasemenea, desființate. Tichete de vacanță ar putea primi doar bugetarii care câștigă sub 6.000 de lei în mână.
Citește și:
> Bugetarii francezi amenință cu grevă la Olimpiada din Paris
> Premierul Marcel Ciolacu a lansat un avertisment la adresa ministrului Sănătății
> Încă două zile libere în plus în 2024. Când vor fi acestea
Iar jumătate dintre consilierii directorilor de la companii de stat sau locale s-ar putea trezi șomeri. Statul ar economisi astfel 6 miliarde de lei. Are nevoie, însă, de aproape 10 ori mai mult ca să acopere gaura din buget.
„Am reuşit astăzi, alături de partenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului. Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi statul, nu cetăţeanul şi mediul privat!”, a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook.
Oficialul a completat că liderii coaliţiei de guvernare au indentificat astfel, „zeci de măsuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări şi desfiinţări de instituţii”.
Citește și:
> Noile majorări pentru anul 2024. Românii care vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2024
> Nouă minivacanță pentru bugetari. Vor avea patru zile libere
> Sfânta Maria 2023 la munte și la mare. Hotelierii se întrec în oferte
„Reducem numărul de funcţii de conducere în sistemul public şi plafonăm îndemnizaţiile de conducere la societăţile de stat. În plus, introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanţă pentru autorităţile de stat în scopul favorizării proiectelor şi investiţiilor care chiar fac diferenţa. Vom forţa procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadrul legal pentru consorţii sau parteneriate de achiziţii centralizate. Doar aşa vor exista economii importante şi constante, pe termen lung, la bugetul de stat”, a mai precizat şeful Guvernului.
„Am convenit, astăzi, în Coaliție, o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli și venituri. Astfel, ne dorim să asigurăm o dezvoltare robustă a României în următorii ani, dar și să ne încadrăm, anul acesta, într-o cotă de deficit bugetar agreată cu organismele internaționale. Am căzut de acord ca, pentru anul 2023, să avem o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei.
Aceasta va fi compusă, simetric, din aproximativ 6 miliarde lei provenite din reducerea cheltuielilor și aproximativ 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri. Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, am considerat obligatoriu ca, înainte de orice discuție despre veniturile la buget și eforturi cerute mediului de afaceri sau populației, să avem o decizie despre reducerea cheltuielilor statului și despre viziunea creșterii economice a României pe termen mediu și lung.
În momente ca acestea, statul trebuie să fie primul care dă dovadă că este gata să se eficientizeze pentru a asigura dezvoltarea României”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.