Economic

Amânarea implementării sistemului e-TVA, luată în considerare de Ministerul Finanțelor

schedule 26 iun. 2024, 14:05

Amânarea implementării sistemului e-TVA, luată în considerare de Ministerul Finanțelor
Foto: Marcel Bolos/Facebook
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ia în calcul amânarea implementării e-TVA, după consultări cu mediul de afaceri.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că este posibilă amânarea termenelor pentru implementarea sistemului e-TVA, în urma reacțiilor venite din partea mediului de afaceri și a contabililor. Decizia finală va fi luată după consultări suplimentare cu reprezentanții acestui sector.

Sistemul e-TVA, care presupunea introducerea unui decont precompletat de TVA, urma să devină operațional la data de 1 august 2024. Totuși, în fața preocupărilor exprimate de Romanian Business Leaders (RBL) și alte organizații, privind costurile și presiunile administrative adăugate, precum și posibilele dificultăți în colectarea TVA, Ministerul Finanțelor a luat în considerare posibilitatea de a proroga termenele pentru notele de diferență TVA și notele justificative cu 6 luni, până la 1 ianuarie 2025.

Ministrul Boloș a subliniat că, deși termenele ar putea fi amânate, mecanismul în sine este "absolut necesar" și nu va fi suspendat sau amânat în totalitate. Scopul sistemului e-TVA este de a crește eficiența fiscală și de a combate frauda, prin furnizarea de către ANAF a unui decont precompletat de TVA, pe care firmele trebuie să îl verifice și să îl confirme.

În ciuda discuțiilor și a posibilei amânări, Ministerul Finanțelor insistă pe necesitatea acestui sistem pentru a reduce decalajul de TVA și a îmbunătăți colectarea taxelor, menționând că o eventuală creștere a cotei de TVA ar putea fi luată în considerare dacă nu se obțin fondurile necesare prin reducerea evaziunii fiscale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

36 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.976 RON
-0.00010
USD
USD: 4.4612 RON
0.00170
GBP
GBP: 5.9711 RON
-0.00690
HUF
HUF: 1.2528 RON
0.00450
BGN
BGN: 2.5442 RON
CHF
CHF: 5.2832 RON
-0.01910
Convertor valutar

Rezultat: ---