De ce culorile roșu și verde domină Crăciunul
Crăciunul are ca semnătură culorile roșu și verde, iar unul dintre motive este că oamenii găsesc simbolistică în ele, până în punctul în care pot evoca anumite sentimente sau amintiri.
Însă culorile Crăciunului nu au avut întotdeauna semnificația de astăzi. Roșul și verdele au fost mai întâi legate de o altă sărbătoare: solstițiul de iarnă, istoria bradului de Crăciun având rădăcini în solstițiul de iarnă. Cu secole în urmă, vechii celți credeau că plantele sfinte aduceau frumusețe și noroc în mijlocul iernii, așa că își îmbrăcau casele cu plante nemuritoare, roșii și verzi, ca o modalitate de a promova un nou an prosper.
Ei au folosit ilexul – arbust cu frunze înțepătoare de culoare verde închis, flori mici și albe și fructe roșii – ca un simbol al protecției și prosperității în sărbătorile lor din mijlocul iernii. De-a lungul timpului, obiceiul celtic de a pune ilex, s-a transformat într-un obicei care s-a transmis mai departe. Și astfel, ideea de a împodobi sălile cu culori vesele a devenit o tradiție transmisă din generație în generație, binecunoscută în întreaga lume.
Citește și:
CROMOastrologie: Nuanța astrală vindecătoare pentru fiecare zodie în parte!
Pe de altă parte, în simbolismul creștin, merele roșii și Copacul Cunoașterii Binelui și Răului reprezintă căderea în păcat al lui Adam. Din moment ce merii erau sterpi în timpul iernii, bisericile aduceau în schimb pini și fixau mere pe ramurile lor pentru a reprezenta Copacul Binelui și Răului. De-a lungul vremii, oamenii au început să aducă acest obicei în casele lor, dezvoltând tradiția copacului de Crăciun și folosind roșu și verde pentru culorile Crăciunului.
Oamenii au continuat aceste teme de culoare și în epoca victoriană, atât pentru a avea un decor deosebit de iarnă, cât și din punct de vedere religios. Pe de altă parte, este de înțeles că există oameni peste tot în lume care vor să-l păstreze pe Hristos în Crăciun, iar pentru ei culorile Crăciunului au o semnificație religioasă.
Citește și:
Război Israel - Hamas. Lupte terestre și bombardamente masive în Fâșia Gaza
Mats Hummels pleacă, Nuri Sahin devine antrenor la Dortmund
Maria Constantin, despre cununia religioasă. Ce s-a întâmplat în ziua evenimentului
În timp ce mulți oameni aleg aceste culori în fiecare an numai din obișnuință și pentru stil, unii creștini cred că nuanțele sunt simbolice pentru coroana cu spini a lui Iisus.
Cola-Cola și Crăciunul
În lumea modenă, mulți cred că pentru popularizarea culorilor de Crăciun în America este responsabilă compania Coca-Cola, care de la începutul anilor 1900 a început să prezinte un bunic cu obraji roz, barbă albă și îmbrăcăminte roșie ca fiind Moș Crăciun.
Anunțurile ilustratorului Sundblom – care l-au arătat pe Moș bând Coca-Cola, oferind cadouri și interacționând cu copiii – au rulat din anul 1931 până în 1964. Și, chiar dacă se spune că au existat mulți ilustratori și caricaturiști care l-au desenat pe Moș Crăciun înainte ca reclamele să ruleze, acestea au fost imaginile care au schimbat modul în care americanii și-au imaginat Crăciunul.
Citește și:
Semnificația zilei de 8 Martie. Când a fost adoptată Ziua Internațională a Femeii
Posterul publicitar a fost atât de popular încât a devenit imaginea implicită a Moșului și a marcat roșu și verde ca fiind culorile Crăciunului în marketing.
Ce semnifică roșu și verde
Roșu - această culoare simbolizează sângele Mântuitorului, a cărui naștere este sărbătorită de Crăciun. Este asociată și cu Moș Crăciun și ținuta sa specială. În general, culoarea roșie este deseori folosită pentru a reprezenta dragostea, curajul și romantismul.
Verde - verdele este simbolul renașterii și al tinereții veșnice. Plantele veșnic verzi, cum ar fi vâscul, sunt folosite de Crăciun pentru a reprezenta viața și natura veșnică a lui Hristos. În vremurile păgâne, ele au fost un memento puternic pentru ca natura să continue să crească, chiar și în vremurile reci. Verdele simbolizează și banii, norocul, dar și sănătatea de-a lungul sărbătorilor și în noul an. În zilele noastre, diferitele tonalități de verde se extind de la bradul de Crăciun, ele apărând deseori în ghirlandele sau ornamentele specifice Crăciunului.