Locale Social

Pensiile românilor ar putea să scadă după ce vor fi recalculate. Marius Budăi: „Vor fi recalculate pensiile care...”

schedule 02 mar. 2023, 10:44

Pensiile românilor ar putea să scadă după ce vor fi recalculate. Marius Budăi: „Vor fi recalculate pensiile care...”
Mircea Moira/Shutterstock

Ministrul Muncii și Protecției Sociale din România, Marius Budăi, a anunțat că pensiile a mii de români ar urma să scadă după ce acestea vor fi recalculate.

Pensiile a mii de români ar putea să scadă în urma recalculării acestora

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că urmează ca toate pensiile românilor care depășesc valoarea salariului să fie recalculate. Acesta nu va ține cont de categoria socio-profesională din care fac parte pensionarii.

”Vor fi recalculate acele pensii care depășesc cuantumurile veniturilor casate în timpul activității. Este vorba despre absolut toate pensiile care depășesc valoarea salariului, absolut toate pensiile indiferent de categoria socio-profesională din care fac parte beneficiarii lor”, a spus Marius Budăi.

Ministrul a subliniat că în această categorie nu se încadrează și pensiile din sistemul de justiție. Recalcularea urmărește ca nicio pensie să nu fie mai mare decât salariul încasat în timpul activității.

”În general, acolo sunt aceste cazuri și cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate, ca să avem foarte clar în imagine tot ce avem de făcut. Nu vorbesc despre impozitare, ci vorbesc despre recalculare astfel încât să nu mai depășească nicio pensie salariul avut în activitate”, a mai adăugat ministrul Muncii.

Ce modalitate de recalculare a pensiilor se folosește

Totodată, Budăi spune că din salariul încasat în timpul activității, pensia se poate majora din punct de vedere procentual până la 80% ”din calculul din venitul brut fără să depășească venitul net”. Ministrul totuși își dorește un proiect de lege care să fie aprobat de Comisia Europeană.

”Există o modalitate de calcul, o știm cu toții, avem modalitatea foarte bună din procentul respectiv să nu depășească venitul, se calculează procentul, însă nu aici este problema. Problema este ca, în final, să avem un proiect de lege agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial astfel încât să intre în vigoare”, a mai spus ministrul. 

Un asemenea proiect nu va fi adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, ci prin dezbatere parlamentară, a afirmat Budăi. În ceea ce privește impozitarea pensiilor, ministrul a precizat că este nevoie de o consultare cu Ministerul de Finanțe, pentru că ei ar trebui să vină cu propuneri și soluții.

"O recomandare în raportul Băncii Mondiale, dar tot în raportul Băncii Mondiale se spune că acest lucru să se facă cu consultarea Ministerului de Finanţe şi de acolo să vină propunerile şi soluţia, şi aşa vom face".

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---