Externe

Fostul șef al armatei Republicii Moldova acuzat de trădare pentru furnizarea de informații serviciilor secrete rusești

schedule 05 iun. 2024, 15:55

Fostul șef al armatei Republicii Moldova acuzat de trădare pentru furnizarea de informații serviciilor secrete rusești
Juris Vigulis/Shutterstock
Igor Gorgan, ex-șef militar moldovean, acuzat de trădare pentru furnizarea de informații secrete Rusiei.

Fostul șef al Statului Major General al Republicii Moldova, Igor Gorgan, este acuzat de trădare de patrie după ce a fost dezvăluit că a furnizat informații serviciului de spionaj militar extern din Rusia, GRU. Conform investigației publicate de The Insider, Gorgan a raportat detalii despre situația politică din Chișinău, despre vizitele oficialilor ucraineni în căutare de armament și despre transporturile militare către Ucraina, inclusiv cele provenite din România.

Comunicarea dintre Gorgan și colonelul GRU, Alexei Makarov, a devenit intensă începând cu aprilie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina. Mesajele interceptate arată că Gorgan a sugerat închiderea graniței cu România pentru a stopa fluxul de armament către Ucraina și a furnizat detalii despre rutele trenurilor cu combustibil care plecau spre Ucraina.

În urma dezvăluirilor, Administrația Prezidențială a Republicii Moldova a anunțat retragerea distincțiilor de stat și a gradelor militare acordate lui Gorgan, iar șeful de cabinet al președinției, Adrian Băluțel, a subliniat necesitatea unor măsuri aspre pentru astfel de crime împotriva statului. Igor Gorgan a fost destituit din funcția de șef al armatei de către președinta Maia Sandu în septembrie 2021 și ulterior a obținut un post la biroul UNCHR de la Chișinău.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

36 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.976 RON
-0.00010
USD
USD: 4.4612 RON
0.00170
GBP
GBP: 5.9711 RON
-0.00690
HUF
HUF: 1.2528 RON
0.00450
BGN
BGN: 2.5442 RON
CHF
CHF: 5.2832 RON
-0.01910
Convertor valutar

Rezultat: ---