Începuturile marelui actor Gheorghe Dinică
Gheorghe Dinică a apărut pe lume în data de 25 decembrie 1933 la Giulești, în familia ui Petre și Jana Dinică. În actele oficiale, actorul este trecut ca fiind născut pe data de 1 ianuarie 1934 la București, deoarece părinții acestuia au decis să îl înregistreze după sărbători.
Gheorghe Dinică și-a petrecut copilăria în Giulești, la periferia Capitalei.
„Strada pentru mine a fost lucrul cel mai important. M-a învățat foarte multe, pentru că aveam prieteni mai mari care ne dirijau. Era o lume care nimeni n-ar crede că a existat, lumea cartierului”, povestea Gheorghe Dinică.
Interesul și talentul pentru actorie s-a făcut remarcat încă din copilărie. În anii de școală, micuțul Gheorghe a fost membru a diferitor cercuri teatrale și grupuri culturale în cadrul cărora avea șansa de a-și demonstreze talentul.
Citește și:
Patru polițiști judecați în cazul Caracal: întârzierea de 14 ore ar fi constat-o viața pe Alexandra
Lung șir de nereguli la Ferma Dacilor. Angajații ISU Prahova au petrecut la pensiunea din Tohani
Gheorghe Turda, de partea lui Theo Rose în scandalul cu Irina Rimes
Debutul în actorie a lui Gheorghe Dinică
În anul 1957 a fost admis la studii la Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică București la clasa profesoarei Dina Cocea. Deja în anul 1961 a absolvit. Pe parcursul anilor de studii, talentul său în actorie a fost remarcat și apreciat, în special la prima sa apariție pe scenă, unde a jucat rolul inspectorului Goole în piesa Inspectorul de poliție (An Inspector Calls).
Gheorghe Dinică a fost actorul care a avut ocazia să urce pe scenele celor mai importante teatre din România :
- 1961-1967 Teatrul de Comedie, București
- 1968-1969 Teatrul Bulandra, București
- din 1972 Teatrul Național I. L. Caragiale, București
Debutul lui Gheorghe Dinică în cinematografie a avut loc în anul 1963, unde a primit un rol în filmul "Străinul". În mare parte, actorul a interpretat roluri în producțiile românești. Chiar dacă a avut oferte și de peste hotare, mai ales în SUA, acesta a refuzat de fiecare dată.
Citește și:
Elena Gheorghe, mesaj de susținere pentru Ana Morodan
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe în România: Tradiții și urări
Aspectul său rece și dur l-a ajutat pe marele actor să interpreteze cu ușurință rolurile negative, rolurile de gangsteri autohtoni, cap de clan. Horațiu Mălăele a fost cel care l-a supranumit pe actorul Gheorghe Dinică „cel mai mare «rău» al cinematografiei românești”, asta datorită personajelor negative pe care le-a interpretat impecabil în timpul carierei sale.
Cele mai importante producții în care a jucat Gheorghe Dinică
Pe parcursul carierei sale, actorul român a jucat în peste 40 de piese de teatru și peste 100 de filme. Gheorghe Dinică a dat viață a zeci de personaje care vor rămâne pentru totdeauna în amintirea oamenilor. Fiind un talent irepetabil, marele actor a reușit să contureze de fiecare dată un nou personaj nemuritor și perfect.
Printre cele mai importante roluri interpretate de Gheorghe Dinică se numără:
Citește și:
Poliția Locală combate comerțul ilegal de plante
Poliția Locală combate comerțul ilegal stradal
Nadia Comăneci și Gheorghe Hagi, mesaje emoționante de de Ziua Națională a României
- Savu (în „Zidul” 1974) de Constantin Vaeni/ Paraipan (în „Un comisar acuză” - 1974) și („Revanșa”- 1978). Interpretarea liderului legionar Paraipan a intrat în istoria cinematografiei românești, ca de altfel toată seria filmelor cu comisarul Moldovan, regizate de Sergiu Nicolaescu.
- Lăscărică („Cu mâinile curate”, 1972). Personajul Lăscărică a generat una dintre cele mai cunoscute replici dintr-un film românesc: Nu trage dom' Semaca! Sunt eu, Lăscărică!.
- Aurică Fieraru, bulibașa din șatra de țigani din telenovelele Inimă de țigan (2007) și Regina (2008), difuzate de postul TV Acasă, unde actorul a jucat alături de Marin Moraru, Gheorghe Visu, Florina Cercel, Dan Condurache și Carmen Tănase.
- Pepe în filmul Filantropica (2002), rol prin care se face cunoscut în special publicului tânăr și prin care lansează câteva replici celebre:
- Cadîr (Tache, Ianke și Cadîr), unul dintre cele mai apreciate roluri în teatru ale maestrului, care a jucat alături de Marin Moraru și Radu Beligan.
- Grigorie Vulturesco ("Aniela", 2009), ultimul rol al actorului, care întruchipează un general în rezervă și erou al României de la începutul secolului XX.
Gheorghe Dinică a fost un nestemat al teatrului românesc. De-a lungul timpului acesta a jucat în nenumărate spectacole precum „Nuntă la castel” de S.Andras, regia L.Giurchescu (1962), „Rinocerii” de Eugène Ionesco, regia L.Giurchescu (1964), „Moartea lui Danton” de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei (1969), „Trei frați gemeni venețieni” de Aldo Matiuzzi Collalto, regia David Esrig (1973), „Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt, regia Sanda Manu (1977), „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, regia Horea Popescu (1978), „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, regia Radu Beligan (1979), „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, regia Grigore Gonța (1980).
Citește și:
Ce părere are Tudor Gheorghe despre Spike
Accident naval pe brațul Sfântu Gheorghe. Doi bărbați au fost răniți, un altul este dat dispărut
Creștinii sărbătoresc Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din calendarul creștin
Regizorul filmului “Dulcea saună a morţii”, Andrei Blaier, declara într-un interviu: “Când intra pe platourile de filmare, toţi actorii rămâneau încremeniţi: actorii tineri, figuraţia, echipa tehnică, toţi devin inhibaţi de prezenţa lui Dinică”. El era impunător prin prezenţă fără să facă nimic, toţi spuneau că unde apărea, efectiv vibra aerul în jur.”
De asemenea, Gheorghe Dinică era talentat și în domeniul muzical. Acesta a înregistrat mai multe CD-uri cu muzică de petrecere și romanțe. Pentru munca sa și aportul său la cultura românească, actorul a fost distins cu numeroase premii printre care și din partea Uniunii Cineaștilor din România, dar și premiul de excelență, premiul pentru întreaga activitate, membru de onoare al societății "Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”
Citește și:
Curtea de Apel menține achitarea acuzaților în cazul Ursu
Anunț: Două stadioane noi în onoarea lui Hagi și Dobrin
Festivalul kurtoskolacs, festivalul pălincii și cel al mierii, organizate la Sfântu Gheorghe
Cea mai mare dragoste a actorului Gheorghe Dinică
Gheorghe Dinică nu s-a căsătorit și nu a avut copii până la vârsta de 60 de ani. Acesta a trăit în singurătate, singura lui dragoste fiind arta. În anul 1995, Gheorghe Dinică fost invitat la o familie de prieteni, pe care nu-i văzuse de mult timp, iar acolo a cunoscut-o pe Gabriela-Georgeta, femeia care i-a furat inima și care urma să îi devină soție.
„Într-o dimineaţă, pe la începutul lui ianuarie 1996, a apărut într-o publicaţie o fotografie a lui Gheorghe Dinică dintr-un film şi un titlu mare: «Gheorghe Dinică s-a însurat». Atunci, Gheorghe mi-a zis: «Hai să ne căsătorim, dacă tot au scris. Să nu-i facem de râs». Asta a fost cererea în căsătorie a lui Gheorghe, pe care eu am acceptat-o", povestea soţia marelui actor.
Pe data de 2 februarie 1996, la vârsta de 60 de ani, Gabriela și Gheorghe Dinică s-au căsătorit civil, după care, și religios.
Citește și:
Fosta iubită a lui Marius Elisei, despre dependența lui de alcool
Actorul spunea despre soția sa: "E o femeie care are o relație clară cu viața și care a făcut ordine în dezordinea existenței mele. Dragostea nu are vârstă, indiferent că este în primăvara anilor sau a toamnei, ea răbufneşte şi îşi cere drepturile.”
Decesul marelui actor român
Gheorghe Dinică a decedat pe data de 10 noiembrie 2009, ora 13:00, după ce a suferit un stop cardiac sub ventilație. Medicii au încercat din răsputeri să îl readucă la viață pe marele actor, însă fără succes. Gheorghe Dinică a fost diagnosticat cu disfuncție multiplă de organe, șoc septic, insuficiență cardio-respiratorie, insuficiență renală cronică acutizată, insuficiență respiratorie acută (bronhopneumonie), disfuncție digestivă, disfuncție hepatică etc. Actorul se afla internat în cadrul Spitalului Clinic de Urgențǎ București (Floreasca) din data de 22 octombrie 2009.
Citește și:
Marius Ștefănescu, noua achiziție FCSB
Ce actori români celebri s-au căsătorit cu aceeași femeie. „La sfârşit, am suflat-o eu de tot”
Ianis Hagi, decis să ducă mai departe legenda tatălui la EURO 2024
Trupul neînsuflețit al actorului român fost depus pe 13 noiembrie în foaierul Teatrului Național din București și a fost înmormântat în aceeași zi, în cimitirul Bellu, pe Aleea Gheorghe Dinică, denumită în semn de omagiu al actorului. Maestrul a fost înmormântat în apropiere de colegii săi de breaslă: Toma Caragiu, Amza Pellea, Colea Răutu, Nicu Constantin.