Paisprezece state membre ale Uniunii Europene, printre care se numără și România, au adresat o cerere Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru a intensifica finanțarea industriei europene de apărare. Solicitarea a fost exprimată printr-o scrisoare comună, în contextul creșterii necesității de investiții în securitate și apărare, determinată de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022.
Țările semnatare, care includ Germania, Franța, Italia, Finlanda, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Suedia și Olanda, îndeamnă BEI să alinieze strategia sa de investiții la noile priorități ale Uniunii Europene în domeniul apărării. Această mișcare vine în urma propunerii Comisiei Europene de a consolida industria de apărare a UE, cu obiectivul ca până în 2030, 50% din echipamentele militare comandate de statele membre să fie produse de industria europeană.
Citește și:
Cod portocaliu de caniculă. Meteorologii: ce e mai rău încă n-a venit
Rusia: ţintă militară orice navă din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile Ucraina
Joe Biden şi reprezentanţii ONU cer încetarea focului în Fâșia Gaza, pentru „pauze umanitare”
În prezent, majoritatea echipamentelor militare achiziționate de UE pentru Ucraina provin de la producători din Statele Unite. De la înființarea sa în 1958, BEI a investit peste 1.000 de miliarde de euro în diverse sectoare, însă alocările pentru apărare au fost limitate, banca concentrându-se mai ales pe acțiuni legate de climă și inovație.