Special

Unde s-au cultivat pentru prima oară cartofi în România. Cine a adus leguma în țara noastră, în 1776

schedule 11 sept. 2023, 10:00

Unde s-au cultivat pentru prima oară cartofi în România. Cine a adus leguma în țara noastră, în 1776
Foto: Shutteratock

Musaca, ciorbă, piure, cartofi la cuptor sau prăjiți - niciunul dintre aceste feluri de mâncare nu ne-ar fi fost înrădăcinate deja de sute de ani în memoria noastră olfactivă fără baronul Brukenthal, care a adus cartoful în România. Guvernatorul Transilvaniei a început să cultive această legumă pentru prima dată în țara noastră în anul 1776. 

Baronul Brukenthal a adus cartoful în România, în 1776

În fiecare an, la Palatul Brukenthal din orașul Avrig se sărbătorește Festivalul „Toamna Barocă” care vă prezintă „Cartoful” o vedetă internațională, iubită și apreciată pe întreg mapamondul, căruia i-a fost dedicată și o pictură în ulei pe pânză, realizată în anul 1885 de pictorul Vincent van Gogh. Opera, intitulată „Mâncătorii de cartofi”, este păstrată la muzeul Van Gogh din Amsterdam. 

Cel care a dorit cartoful în Transilvania a fost baronul Samuel von Brukenthal. La aceaa vreme, a avut multe probleme, deoarece această legumă era privită cu ostilitate și era considerată toxică pentru umanitate. 

De atunci au urmat multe discuții cu prietenul său, farmacistul francez Antoine Parmentier, cel care a descoperit această plantă iubită în Europa doar pentru calitățile sale ornamentale, pentru florile frumoase care plăceau doamnelor din înalta societate a curții regale din Franța. 

Unde s-au cultivat pentru prima oară cartofi în România

După mulți ani, Antoine Parmentier a reușit să creeze soiul perfect de cartof. În 1769, baronul Brukenthal, după alte discuții cu farmacistul francez, a început îi convingă pe erudiți ca să dea o șansă acestei minunate plante. De altfel, crezând atât de tare în descoperirea sa, însuși baronul Brukenthal a fost primul care a introdus cartoful, ceva ani mai târziu, ca plantă experimentală pe domeniile sale de la Avrig, județul Sibiu. 

„Aici Samuel from Brukenthal a platat primii cartofi în Europa de Est. De aici, cartoful a ajuns în provincile româneşti, în Moldova, Ţara Românească. Sute de ani omenirea se lupta cu foametea şi cartoful a devenit acel aliment care a determinat alimentaţia populaţiei în perioada iernii să fie asigurată prin cartof", explică Arnold Klingheis, reprezentant Palatul Brukenthal Avrig.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---