Social

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoare cu cruce roșie în calendar

schedule 29 aug. 2023, 10:25

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoare cu cruce roșie în calendar
Sebastian_Photography / Shutterstock

În data de 29 august, în fiecare an creştinii ortodocşi sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi marcată cu roșu în calendar.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Creştinii ortodocşi și catolicii sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul în fiecare an, pe data de 29 august. Această sărbătoare este considerată a fi ultima din anul bisericesc, deoarece pe 1 septembrie începe un nou an. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post.

În această zi sfântă, creștinii își amintesc cum Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului i-a fost dat capul pe tipsie, fiicei regelui Irod, Salomeea. Tot în data de 29 august sunt comemorați eroii care și-au dat viața pentru credință și patrie.

Rugăciune de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Potrivit tradiției ortodoxe, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, se spune o rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul despre care se spune că îndeplinește orice dorință.

Această rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul trebuie rostită 9 zile la rând pentru îndeplinirea tuturor dorințelor. Potrivit preoților, este bine ca această rugăciune puternică să fie scrisă pe o foaie și purtată tot timpul în geantă.

"O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut.
Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.
Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. 
Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. 
Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.
Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.
Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. 
Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!"

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---