Social Locale

România interzice importurile de cereale din Ucraina timp de o lună

schedule 03 mai 2023, 15:43

România interzice importurile de cereale din Ucraina timp de o lună
Michele Ursi/Shutterstock

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a decis să interzică importul de cereale din Ucraina până la data de 5 iunie 2023. Astfel România nu va mai primi grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din țara vecină.

România nu mai importă cereale din Ucraina

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a aplicat noile prevederi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei, din 2 mai 2023, prin care se are în vedere introducerea unor măsuri preventive cu privire la anumite produse originare din Ucraina, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prin urmare, ANSVSA a interzis importarea în România a cerealelor de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță originare din Ucraina, începând cu data intrării în vigoare a Regulamentului până la data de 5 iunie 2023. Măsurile luate afectează doar contractele care au fost semnate după data de intrarea în vigoare a noilor prevederi și se aplică până la data de 5 iunie 2023.

În cazul produselor de origine non-animală, ANSVSA efectuează controale pentru transporturile ce provin din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare și la destinația finală (depozite de cereale, unități de procesare și comercializare).

În ce țări din Europa s-a interzis circulația cerealelor ucrainene

Anterior, Autoritatea Vamală Română a anunțat că va permite deja doar tranzitul cerealelor ucrainene prin România.

Marți, Comisia Europeană a adoptat noi măsuri preventive excepţionale şi temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanţia excepţională a Regulamentului în ceea ce privește măsurile comerciale autonome, potrivit unui comunicat emis de Executivul comunitar.

Cerealele din Ucraina, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui vor putea ajunge în continuare în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia a cinci țări: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Produsele alimentare vor continua să circule liber sau să tranziteze aceste țări prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o ţară sau un teritoriu din afara UE.

Totodată, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia au decis să renunțe la măsurile unilaterale cu privire la grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui şi orice alte produse care provin din Ucraina.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---