Locale Externe Social

Revizuirea procedurilor de protecție a copilului la nivel național după cazul tragic din Galați

schedule 27 feb. 2024, 12:26

Revizuirea procedurilor de protecție a copilului la nivel național după cazul tragic din Galați
Africa Studio/Shutterstock

În urma decesului unei fetițe de 9 ani din Galați, care a fost ucisă în bătaie de propria mamă, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a efectuat verificări la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați și la Direcția de Asistență Socială (DAS) a municipiului Galați. Raportul Corpului de Control al ANPDCA a evidențiat deficiențe grave în gestionarea și instrumentarea cazului, precum și o lipsă de coordonare între instituțiile responsabile.

Incidentul a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie, dar cazul fetiței și al surorilor sale fusese sesizat autorităților încă din martie 2023. Psihologul și asistentul social care au evaluat situația la momentul respectiv nu au considerat că există semne de abuz, iar monitorizarea a fost recomandată să se desfășoare la domiciliul familiei. În plus, nu s-au efectuat demersuri pentru evaluarea medicală a copiilor, chiar dacă asistentul medical de la grădinița unde era înscrisă una dintre fete a recomandat acest lucru.

În raportul echipei de control al ANPDCA se recomandă stabilirea unei proceduri de lucru comune între DGASPC Galați și DAS Galați, îmbunătățirea monitorizării cazurilor de abuz și a colaborării între serviciile de asistență socială. De asemenea, s-a propus cercetarea disciplinară a personalului implicat și a șefului Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Galați.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---