Capitala, în șantier și iarna. Au început probele în reţeaua de termoficare din Capitală
Cu 40% pierderi de agent termic în 2022, Termoenergetica a funcționat mai prost decât în 2021, arată bilanțul instituției. Este un raport care, însă, nu reflectă realitate, susține noul director al companiei.
„În cifre reale este mai bine, în procente este mai rău, motivat de faptul că nu a fost furnizată căldură în lunile aprilie şi octombrie care în mod normal erau de încălzire şi în care pierderile Termoenergetica sunt mai mici.
Dacă raportăm prin echivalenţă, acest 39,88% este defapt un 35% ceea ce reprezintă mai puţin decât 2021, cu aproape un procent”, a declarat Adrian Teodorescu, directorul Termoenergetica.
Pierderi mari au fost și în rețeaua secundară, în 2022. Jumătare dintre conductele care leagă punctele termice de blocuri sunt vechi de peste 25 de ani și au înregistrat scăpări de agent termic de 12,7%, cu un procent și jumătate mai mult decât în 2021.
Citește și:
Ceres în Săgetător. Cum influențează fiecare zodie acest asteroid folosit în astrologie
UNICEF, despre situația copiilor din Gaza: „Numărul morţilor e catastrofal”
Tactica asalturilor rusești în Ucraina generează pierderi mari
Probele vor dura două săptămâni
În prezent, se fac probe la rețeaua secundată pentru iarna care stă să vină. Toate cele 650 de puncte termice din București au început să încarce rețeaua cu apă rece.
„Apa va ajunge până în radiatoarele consumatorilor. Practic, se verifică instalaţiile dacă sunt pierderi. Acolo unde apar probleme se intervine”, Nicula George, șef secție distribuție Sector 3 Titan.
Probele la apă rece vor dura aproape două săptămâni, apoi meseriașii vor începe testele pentru agentul termic. Mai exact, în acest schimbător de căldură vom avea apă caldă și apă rece. Combinate, acestea vor ajunge la blocuri cu ajutorul unor pompe.
La iarnă, vor funcționa 7 kilometri noi de rețea, încă Bucureștiul nu scapă de șantiere nici iarna. În acest moment, 12 șantiere de termoficare sunt deschise în Capitală. La o parte dintre acestea se va lucra și pe perioada iernii, iar apa caldă și căldura vor fi asigurate prin conducte provizorii.