Sănătate

Pericolele mortale din produsele de curățenie; ne pot îmbolnăvi de cancer. Femeile sunt cele mai expuse

schedule 28 sept. 2023, 11:14

Pericolele mortale din produsele de curățenie; ne pot îmbolnăvi de cancer. Femeile sunt cele mai expuse
Foto: Shutterstock

Curățenia ne îmbolnăvește. Deși pare o contradicție totală, nu este, dacă ne gândim la toate produsele pe care le folosim pentru a face casa lună. De la soluțiile pentru parchet, la cele de geamuri, degresanți sau produse pentru a spăla geamurile - fiecare este, de fapt, un amestec toxic de substanțe. Cele mai recente studii au arătat că afectate ar fi femeile. Informațiile arată și că multe tipuri de cancer pot avea legătură cu acești compuși. 

Substanțele din produsele de curățenie ne pot îmbolnăvi

Cercetarea a avut în prim-plan așa-zisele „substanțe chimice veșnice” care se regăsesc în aproape tot ce ne înconjoară la ora actuală. Rămân în apă, în sol și nu se descompun în organismul uman. 

„În stofa care se regăseşte pe canapeaua pe care stăm la televizor şi stăm foarte mult şi transpirăm pe ea. Cumpărăm un ochelar de soare, acele pernuţe de la ochelarii de soare sau ochelarii de vedere s-ar putea să conţină şi bisfenol şi tot felul de altfel de substanţe care să ne facă extrem de rău fiind şi foarte aproape de creier”, a declarat Sorin Mierlă, Infocons. 

Femeile expuse la mai multe substanțe chimice par să se confrunte cu riscuri mai mari de a dezvolta cancer ovarian și melanom.

„Ne afectează în primul rând sistemul endocrin, adică secreţia de hormoni, funcţionarea acestora. Au infleunţe asupra metabolismului crescând colesterolul şi au infleunţe asupra dezvoltării fătului pot da naştere unor cancere.
Cancerul renal este cel mai adesea legat dar şi cancerul de sând, prin intermediul sistemului. Pentru că rinichii sunt cei care filtrează sângele și substanțele acestea rămân acolo”, a declarat Dragoş Median, oncolog.

Însă e aproape imposibil să evităm aceste substanțe. Totuși, specialiștii ne recomandă să fim atenți măcar atunci când dozăm produsele de curățenie. Pe fiecare prospect este indicată cantitatea maximă pe care o putem folosi. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---