Meteo

Furtuna Karlotta vine în România. Va aduce cantități mari de ploi și ninsori în zona de munte

schedule 13 feb. 2024, 07:51

Furtuna Karlotta vine în România. Va aduce cantități mari de ploi și ninsori în zona de munte
Foto: Aliaksander Karankevich/Shutterstock

Furtuna Karlotta, care a făcut ravagii în Europa, vine acum în România. Meteorologii anunță ploi abundente și risc de inundații. La munte va ninge abundent, iar vântul puternic va viscoli zăpada. 

Furtuna Karlotta a lovit coasta franceză cu o violenţă rară. Localnicii din Saint Malo au ignorat pericolele şi au ieşit să admire spectacolul naturii. Un restaurant a fost distrus după ce valurile au aruncat o maşină direct în clădire. 

În regiunea Bordeaux, mai multe drumuri au fost închise după ce un râu a ieşit din matcă. Zeci de copaci au fost smulşi din rădăcini de vântul care a bătut chiar şi cu 118 kilometri pe oră. 

Karlotta a trecut și prin Pensiunea Iberică; regiunile Andaluzia, Galicia și Țara Bascilor au fost cele mai afectate. 90 de litri de apă pe metrul pătrat cu căzut, iar vântul a bătut cu 90 de kilometri pe oră. În numai câteva ore, centrul orașului Sevilla a fost acoperit de ape. 

La fel a fost și în Portugalia, unde mai multe orașe au fost inundate. Odată ajunsă în Marea Mediterană, furtuna Karlotta s-a reîncărcat cu umiditate și va aduce precipitații chiar și în zona țării noastre.

„Vorbesc de cantități de precipitații, ne aşteptam în general cam de 55 - 25 l/m și noaptea de marți spre miercuri, prin zonele mai joase din Transilvania și din Moldova vom vedea așa din când în când o lapoviță și o ninsoare, vântul se va intensifica din nou pe parcursul zilei de marți, în zona montană mai ales prin Carpații Meridionali și Orientali cu rafale de 60/80 km/h”, Diana Giurgiu, meteorolog.

La peste 1500m altitudine va ninge mult şi se va depune un strat consistent de zăpadă. Deja ninge abundent la Voineasa, în Vâlcea, în timp ce la Rânca drumarii acţionează cu două şi material antiderapant. 

Conform specialiștilor, este vorba despre cantități despre apă de 15 până la 20 de litri pe metrul pătrat și de intensificări ale vântului până la viteza de 50...60 de kilometri pe oră. Meteorologii spun că la peste 1.700 de metri altitudine, precipitațiile vor fi mixte. Meteorologii anunţă că stratul de zăpadă va rezista pentru că temperaturile vor scădea tot mai mult, după ce ninsorile se vor opri. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---