Miercurea Mare din Postul Paștelui. Ce semnificație are
Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificație. Miercurea Mare din Postul Paștelui are o însemnătate aparte.
„Astăzi este o zi importantă în calendarul creștin ortodox. În Miercurea Mare din săptămâna Paștelui, Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus fariseilor care voiau să-L ucidă, pentru treizeci de arginţi. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post”, explică cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu.
Tradiții și obiceiuri în Miercurea Mare
În Săptămâna Patimilor, multe dintre lucruri sunt interzise de făcut, deoarece este cea mai strictă săptămână din tot Postul Paștelui. Potrivit calendarului popular, unele treburi încă mai sunt permise, printre care cele casnice.
Citește și:
Tradiții în Săptămâna Mare 2024
De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv
Dan Ursa a câștigat Survivor România 2023. Primele declarații
„După cum spun tradițiile din Săptămâna Mare, Miercurea Săptămânii Patimilor este ultima zi în care se mai pot face treburi casnice. Astăzi, mai este permis doar să se spele rufe și să se calce, dar și treburile câmpenești”, mai explică Sorin Mazilescu.
Tradiția spune că sărbătoarea Paștelui nu trebuie să prindă pe nimeni supărat, fără de iertare sau certat. Dacă până acum nu am făcut acest lucru, atunci acum este timpul.
„Este bine sa te împaci cu oamenii cu care nu ai avut o relație tocmai bună în ultima perioadă. Cel mai indicat lucru pe care poți să îl faci astăzi este sa spui rugăciuni”, mai spune Sorin Mazilescu.
Tradiția mai spune că în această zi nu este bine să te enervezi sau să arunci vorbe necurate, negândite, să te superi pe cei din jurul tău.
Citește și:
Marius Elisei a luat foc, după ce Oana Roman a postat o conversație cu el
Vremea anormală dă peste cap natura. Fenomenul rar din mijlocul toamnei
Pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu mir picioarele Mântuitorului
De asemenea, în anumite zone, în Miercurea Mare copiii merg cu colindul la asfințitul soarelui, iar la final primesc ouă pentru a le înroși. Tradiția de înroșire a ouălor se face în Joia Mare din Săptămâna Patimilor.
După vechile datini, în ultima săptămână din Postul Paştelui se țin slujbe religioase numite Denii, în care se pomenesc ultimele zile ale lui Hristos pe Pământ. Denia din Miercurea Mare are o semnificație aparte.
În Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor se pomenește femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, fiind un simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.