Social

Metoda „împrietenirii”, cea mai nouă tehnică de escrocherie. Un bătrân de 78 de ani le-a dat 8.000 de lei unor tineri de 19 și 20 de ani

schedule 16 mai 2023, 09:00

Metoda „împrietenirii”, cea mai nouă tehnică de escrocherie. Un bătrân de 78 de ani le-a dat 8.000 de lei unor tineri de 19 și 20 de ani
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Metoda „împrietenirii” este noua modalitate de escrocherie care face victime în rândul tot mai multor bătrâni. Prin această tehnică un bătrân de 78 de ani din Bacău a ajuns să le dea 8.000 de lei unor tineri de 19 și 20 de ani. 

Metoda „împrietenirii” este cea mai nouă tehnică de escrocherie

În general, este vorba despre tinerii care profită de starea de vulnerabilitate în care se află unii vârstnici. Se folosesc de faptul că aceștia se simt singuri și se apropie de ei. 

Vorbesc o perioadă mai lungă de timp și reușesc să le câștige încrederea, apoi încep să le ceară diferite favoruri. Fie le sunt solicitate bătrânilor diferite sume de bani pentru a intra în posesia unui premiu, fie spun alte povești, dureroare ori ba, prin care să îi convingă pe bătrâni să le dea economiile lor sau chiar informații personale pentru a intra în posesia altor sume de bani.

Cazul de la Bacău

Asta a pățit și un bărbat din Moinești, județul Bacău. Fapta s-a produs la data de 10 mai 2023. Acesta, în vârstă de 78 de ani, a fost păcălit de doi tineri de 19, respectiv 20 de ani. Cei doi i-au spus bunicului că a câștigat un premiu, însă pentru a intra în posesia lui i s-a cerut suma de 8.800 de lei. Bătrânul a crezut că s-a împrietenit cu tinerii și le-a dat bani. În cele din urmă, a realizat că a fost înșelat și a anunțat poliția. 

În urma investigațiilor efectuate și cu sprijinul polițiștilor din cadrul Secțiilor 1 și 2 Poliție Bacău, tinerii au fost depistați pe raza municipiului Bacău, prejudiciul fiind recuperat integral. Făptașii au fost conduși la sediul Poliției municipiului Moinești pentru audieri. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Sfaturile Poliției

Poliția a tras un semnal de alarmă cu privire la aceste situații și i-a îndemnat pe cei vulnerabili să nu creadă în astfel de împrieteniri fictive, atunci când îi abordează străini pe stradă. 

„Pentru a nu deveni victime ale infracţiunii de înșelăciune, poliţiştii vă recomandă să nu vă împrieteniți cu persoane necunoscute pe stradă. Nu aveţi încredere în cineva care vă spune că ați câștigat un premiu, iar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să achitați o sumă de bani, oricât de avantajos pare a fi”, au spus reprezentanții IPJ Bacău.
„În cazul în care vă confruntaţi cu astfel de situaţii, poliţiştii vă sfătuiesc să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), tipul, marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă şi direcţiile de deplasare. Sesizaţi Poliţia când aveţi date despre astfel de persoane sau victime ale unor astfel de infracţiuni!”, a mai transmis IPJ Bacău.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---