Social

Industria cu care România a ajuns pe locul 2 în Europa. Din păcate, de la noi ajung direct la export

schedule 19 sept. 2023, 13:19

Industria cu care România a ajuns pe locul 2 în Europa. Din păcate, de la noi ajung direct la export
Foto: CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO

Suntem codași la ciclism, dar fruntași la producția de biciclete. Datele arată că România este pe locul 2 în Europa la numărul de biciclete produse, însă prea puțini se bucură de ele, căci de la noi ajung direct la export. Mâna de lucru ieftină ar fi motivul pentru care România este în topul acestui clasament, spun specialiști. 

România, pe locul 2 în Europa la producția de biciclete

Cele mai multe biciclete românești pleacă spre Europa din Timișoara, Deva și Reșița. În România, prea puțini pedalează. Statisticile arată că aproape 60% dintre noi aleg să nu folosească bicicleta pentru a se deplasa. 

Motivele sunt infrastructura și faptul că avem o accesibilitate scăzută. În plus, nu prea avem unde să lăsăm bicicletele în siguranță. 

„Ceva mai lent în ultimii doi ani, din cauza crizei, care afectează toate sectoarele, şi a puterii de cumpărare ceva mai scăzute în România. Majoritatea bicicletelor sunt vândute în Occident, unde piaţa este extrem de mare comparativ cu ce se întâmplă la noi”, a spus Răzvan Teodorescu, proprietarul unui magazin de biciclete, pentru Observator. 
„Dacă autorităţile vor face gesturi semnificative, adică investiţii şi reglementări serioase, atunci cetăţeanul de rând va accepta că estre creată condiţia de siguranţă şi confort”, este de părere George Culda, Federeraţia Bicicliştilor din România. 

România ocupă locul doi în clasamentul producătorilor de biciclete din Europa, cu peste 2,6 milioane de exemplare produse în 2022. Este urmată de Italia, Germania și Polonia, dar prima în top este însă Portugalia, cu 2,7 milioane de biciclete produse în ultimul an. 

Cât costă o bicicletă nouă, de nivel mediu

O bicicletă nouă, de nivel mediu, poate ajunge și la prețul de 3.000 de lei. Pentru cei care vor un astfel de mijloc de transport, noul trend îi îndreaptă pe cei mai sportivi către bicicletele electrice, care au chiar și sistem de frânare ABS. În România, astfel de biciclete se produc la Timișoara.  

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---