Jurnaliștii din Portugalia au declanșat o grevă generală joi, marcând prima astfel de acțiune în ultimii 42 de ani. Protestul a fost inițiat din cauza salariilor mici și a nesiguranței locurilor de muncă în sectorul mass-media, care se confruntă cu dificultăți majore. Aproximativ 40 de redacții, atât naționale cât și locale, au fost afectate de grevă, conform comunicatului emis de Sindicatul Jurnaliștilor.
Agenția de presă Lusa a suspendat transmiterea de știri de la miezul nopții de miercuri, iar posturile de radio Antena 1 și TSF nu au difuzat buletine de știri. De asemenea, edițiile online ale cotidianului Publico și săptămânalului Visao au oprit publicarea de noi articole. Sindicatul a subliniat că salariile mici și insecuritatea locurilor de muncă reprezintă un obstacol în calea dreptului la informare al cetățenilor și a cerut creșteri salariale și respectarea codului muncii în ceea ce privește plata orelor suplimentare.
Citește și:
Grevă generală a transportului în Franța pe 1 mai. MAE a emis o atenționare pentru cetățenii români
Azi, vot final în Senat pe Legile Educației
Greva generală în Educație. Examenul de Bacalaureat ar pute fi amân
Contextul grevei este agravat de anunțul recent al Global Media, unul dintre principalele grupuri media naționale, care a comunicat un nou plan de concedieri ce include 20 de angajați, dintre care 10 jurnaliști, din cauza unei situații financiare dificile. Global Media, care deține publicații importante precum Jornal de Noticias și Diario de Noticias, a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi semnificative în anul precedent.
Sindicatul a criticat soluția concedierilor adoptată de grup și a reamintit că în ultimii ani au avut loc mai multe valuri de concedieri, afectând sute de angajați. Ultima grevă generală a jurnaliștilor portughezi a avut loc în 1982.