Politic

Geert Wilders renunță la funcția de prim-ministru pentru a facilita formarea coaliției guvernamentale în Olanda

schedule 14 mar. 2024, 09:25

Geert Wilders renunță la funcția de prim-ministru pentru a facilita formarea coaliției guvernamentale în Olanda
Geert Wilders renunță la funcția de prim-ministru al Olandei după eșecul negocierilor de coaliție, deși partidul său a câștigat alegerile.

Geert Wilders, liderul Partidului Libertății (PVV) din Olanda, a anunțat că nu va ocupa funcția de prim-ministru, în ciuda victoriei partidului său în alegerile legislative. Decizia vine în urma dificultăților întâmpinate în negocierile de formare a unei coaliții guvernamentale cu alte trei partide de centru-dreapta și de extremă-dreapta.

Liderul de extremă-dreapta a declarat că poate deveni prim-ministru doar cu susținerea tuturor partidelor din coaliție, condiție care nu a fost îndeplinită. În urma alegerilor, PVV a obținut 37 de mandate în camera inferioară a parlamentului, însă pozițiile sale controversate privind Uniunea Europeană, migrația și islamul au determinat reticența celorlalte partide de a-l susține.

Negocierile pentru formarea guvernului au inclus Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), Noul Contract Social (NSC) și Mișcarea Fermier-Cetățean (BBB), care împreună cu PVV ar avea majoritatea în parlament. În ciuda nuanțării pozițiilor sale după alegeri, Wilders nu a reușit să câștige sprijinul necesar pentru a deveni premier.

În prezent, se discută posibilitatea formării unui guvern de coaliție în care liderii partidelor să rămână în parlament, iar guvernul să fie format din tehnicieni sau personalități din cadrul partidelor coaliției. Această abordare ar putea reprezenta o soluție inedită pentru Olanda și ar putea avea implicații la nivel european în gestionarea partidelor de extremă-dreapta.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---