Meteo

Europa se topește la soare: urmează un nou val de căldură, „Cleon”. România se numără printre țările afectate

schedule 16 iul. 2023, 08:12

Europa se topește la soare: urmează un nou val de căldură, „Cleon”. România se numără printre țările afectate
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

În destinații populare pentru români, cum ar fi Grecia, Turcia, Italia sau Spania, temperaturile depășesc deja 40 de grade Celsius. Specialiștii meteo avertizează că săptămâna viitoare urmează un nou val de căldură, numit de greci „Cleon”. România va fi și ea printre cele mai afectate teritorii. Pe lângă caniculă, în multe țări au izbucnit și incendii de vegetație. 

Urmează un nou val de căldură în Europa, „Cleon”

De câteva zile, una dintre destinațiile de vacanță iubite de români a fost devastată de un val de căldură extremă, termometrele arătând chiar și peste 44 de grade Celsius în timpul zilei. 

În Atena, din cauza căldurii a fost restricționat accesul turiștilor pe Acropole, unde este și mai cald decât în oraș. În capitala elenă, mai mulți oameni au leșinat în stradă din cauza căldurii. 

Și Spania se confruntă cu fenomene asemănătoare. S-au înregistrat 46 de grade Celsius ziua și 39 noaptea. În Italia au fost 45 de grade Celsius. 

Iar previziunile nu sunt bune. După valul de căldură numit „Cerberus” vine „Cleon”, care va aduce temperaturi extreme și aer mult mai uscat. Cele mai afectate țări sunt în zona Mediteranei și în Balcani, inclusiv România.

„Este foarte devreme şi ne aşteptăm ca temperaturile să crească şi mai mult pe parcursul anului acesta”, a transmis Nigel Arnell, profesor în științe climatice. 

Nu doar căldura poate aduce mari probleme, ci și incendiile de vegetație. Noaptea trecută, insula La Palma din Spania a fost cuprinsă de flăcări. Săptămâna trecută, după temperaturi record, un incendiu de vegetație a mistuit 170 de hectare în sud-vestul Turciei. În Croația, un incendiu de vegetație a făcut scrum case și mașini.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---