Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a exprimat dezacordul cu privire la finanțarea producătorilor de energie regenerabilă prin populație, în cadrul schemei contractelor pentru diferență. În timpul conferinței Energy Forum, Câciu a subliniat că nu ar trebui ca populația să suporte costurile investițiilor în energie regenerabilă, ci acestea ar trebui garantate de stat. În replică, reprezentanții sectorului energetic au argumentat că, indiferent de sursa de finanțare, consumatorii vor plăti în cele din urmă pentru investiții.
Contractele pentru diferență (CfD) sunt subvenții acordate de stat producătorilor din sectorul energiei regenerabile, garantând un preț fix pentru energia produsă. Dacă prețul de piață este mai mic, statul compensează diferența producătorului; dacă este mai mare, producătorul plătește diferența.
Citește și:
Ciprian Ciucu, la Green Start-Up Sustainability Forum & Awards
Deputat USR, la Green Start-Up Sustainability Forum & Awards
Guvernul României, prin Ministerul Energiei, implementează schema CfD pentru a încuraja investițiile în tehnologii cu emisii reduse de carbon și pentru a atinge obiectivele de decarbonizare până în 2030, menținând securitatea aprovizionării cu energie electrică. Schema prevede o durată de sprijin de până la 15 ani și va fi finanțată prin Fondul pentru Modernizare, cu plăți gestionate de OPCOM. Consumatorii vor contribui la finanțarea schemei prin o contribuție CfD.