Locale Social

Clădiri din Capitală, marcate cu bulina roșie. Lista celor mai vulnerabile construcții din București

schedule 10 mar. 2023, 17:42

Clădiri din Capitală, marcate cu bulina roșie. Lista celor mai vulnerabile construcții din București
Mircea Moira / Shutterstock

În București se regăsesc multe clădiri care prezintă un risc seismic ridicat în cazul unui cutremur puternic. Capitala României are cel mai înalt nivel de risc seismic dintre toate capitalele din Europa. Majoritatea construcțiilor vulnerabile se regăsesc in centrul Bucureștiului.

Bucureștiul, plin de clădiri cu bulină roșie

În urma cutremurului devastator care a avut loc la începutul lunii februarie în Turcia și Siria, autoritățile din România se simt ca pe ace, deoarece o mare parte din clădirile din Capitală au un risc seismic ridica. Specialiștii spun că în cazul unui cutremur la fel de puternic ca cel care a avut loc în data de 4 martie 1977, scenariul se poate repeta.

În special în centrul Bucureștiului, există mai multe construcții care sunt marcate cu bulină roșie, prezentând un risc seismic ridicat. La un seism cu o magnitudine de peste 7 pe scara Richter, acestea se pot nărui în doar câteva secunde.

Bulinele roșii cu care sunt marcate anumite clădiri înseamnă că imobilul respectiv este încadrat în clasa I de risc seismic, fiind vulnerabile la cutremur. Inginerul Matei Sumbasacu a spus că în București există peste 2.000 de clădiri care sunt aproape de a se ruina la următorul cutremur. În urma expertizelor tehnice, clădirile sunt încadrate în una dintre clasele de risc seismic: Rs I, Rs II, Rs III și Rs IV și în categorii de urgență (U1, U2 și U3).

Ce înseamnă fiecare clasă de risc seismic sau categorie de urgență

Potrivit OUG 20/1994, clădirile care au trecut expertiza tehnică sunt încadrate în una dintre următoarele clase:

  • Clasa Rs I - presupune construcțiile cu risc ridicat de prăbușire totală sau parțială la cutremurului de proiectare corespunzător stării limită ultimă.
  • Clasa Rs II - cuprinde clădirile care în urma cutremurului pot suferi degradări structurale majore, care pun în pericol viața locuitorilor, dar la care prăbușirea totală sau parțială este puțin probabilă;
  • Clasa Rs III - corespunzătoare construcțiilor care pot prezenta risc de avariere moderată la care poate pune în pericol siguranța utilizatorilor;
  • Clasa Rs IV - sunt încadrate clădirile la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare;

Categoriile de urgență în care sunt încadrate clădirile semnifică perioada de timp în care pot fi consolidate. Prin urmare, avem următoarele categorii:

  • U1 - consolidarea clădirii în maxim 2 ani;
  • U2 - consolidarea în maxim 5 ani;
  • U3 - consolidarea în maximum 10 ani;

Zonele din București cu cele mai multe clădiri marcate cu bulină roșie

Cele mai multe clădiri din București marcate cu bulina roșie ca fiind vulnerabile în cazul unui cutremur se regăsesc în zona de centru. Pentru a urmări care sunt construcțiile cu risc seismic ridicat București, dar și din alte zone, puteți accesa harta clădirilor vulnerabile la cutremur întocmită de Asociația de Reducere a Riscului Seismic în parteneriat cu geo-spatial.org.

În urma cutremurului din 1977, mai multe clădiri din Capitală au fost avariate grav și au fost încadrate în clase cu risc seismic. Printre clădirile emblematice ale Bucureștiului care necesită consolidare se numără Casa Capșa, Nunțiatura Apostolică din România și Hotel Moxa.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00040
USD
USD: 4.7317 RON
-0.01470
GBP
GBP: 5.9743 RON
-0.00300
HUF
HUF: 1.2106 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.3535 RON
-0.02910
Convertor valutar

Rezultat: ---