Ziua șapte de proteste în România. Fermierii și transportatorii nu cedează: vor să blocheze marile orașe ale țării
Tensiunile cresc în țară. Fermierii și transportatorii se pregătesc astăzi pentru o nouă zi de proteste. Negocierile eșuate de la Guvern i-au făcut pe manifestanți să fie și mai înverșunați, drept pentru care au blocat din nou traficul în noaptea de luni în marile orașe din România.
Protestul fermierilor și transportatorilor români, ziua șapte
În contextul protestelor transportatorilor și ale fermierilor, pe DN 2, în localitatea Afumați, la limita cu orașul Voluntari, județul Ilfov, traficul rutier se desfășoară normal pe sensul de mers către Urziceni, iar pe sensul de mers către Capitală este în continuare restricționată banda nr. 1, din cauza autovehiculelor parcate ale protestatarilor, transmite Centrul INFOTRAFIC.
După șase zile de protest și ore în șir de discuții cu liderii statului, protestatarii nu sunt mulțumiți de deciziile luate de miniștri, astfel că protestele au continuat și în seara de luni. În București, imnul țării a răsunat în boxele montate pe mașini.
Au venit mulți oameni revoltați din toate colțurile țării pentru a protesta și spun că vor continua să iasă în stradă până când vor primi ceea ce au cerut.
Citește și:
> Fermierii și transportatorii își continuă protestul
Şoferii camioanelor şi a utilajelor agricole au fost nevoiţi să le parcheze pe acestea în două rânduri, pe marginea şoselei, la intrare în Bucureşti, din cauza numărului mare de vehicule.
La Brașov, sute de tractoare, camioane de mare tonaj, capete de tractor și mașini au blocat șoseaua ocolitoare, pe o distanță de aproape doi kilometri. Aici, protestul a început în urmă cu 30 de minute și acum este în desfășurare, sub supravegherea polițiștilor.
Și la malul mării oamenii sunt revoltați. O coloană de TIR-uri a ajuns la intrare în portul Constanța, unde șoferii circulă cu viteză redusă.
Ce au cerut protestatarii și ce au obținut până acum
Transportatorii au cerut plafonarea RCA la 5.000 de lei, scurtarea timpilor de trecere a frontierei, mutarea cântarelor pentru marfă mai departe de vami, alocaţii de hrană şi cazare şi recuperarea accizei pe motorină.
Citește și:
> Proteste masive la Botoșani, după ce gravida de 26 de ani a murit în spital
> Scandal în Parlament pe RCA. Șefii ASF și-au apărat salariile de 12.000 € și nu vor să demisioneze
Fermierii, la rândul lor, au solicitat acordarea subvențiilor pe anul 2023 până în februarie, compensații pentru perturbarea pieței grânelor în contextul importurilor din Ucraina și credite bancare avantajoase.
Până acum, delegațiile au obținut scutirea pe impozitul reinvestit în agricultură şi transport, benzi separate pentru transportatorii români la vamă şi promisiunea că procedurile contabile vor fi simplificate. Alte cereri, care ţineau de facilităţi fiscale, au fost respinse.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.