„Ungaria, mare pe steag”: Știrea falsă lansată de maghiari a declanșat război internațional. Politicienii români s-au întrecut în declarații patriotice

23 mar. 2023, 09:13
„Ungaria, mare pe steag”: Știrea falsă lansată de maghiari a declanșat război internațional. Politicienii români s-au întrecut în declarații patriotice
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Știrea falsă lansată de maghiari privind steagul „Ungariei Mari”, care include Transilvania, a declanșat un scandal internațional. Federația Maghiară de Fotbal a anunțat că UEFA le-ar permite suporterilor să afișeze la meciurile echipei naționale simbolul revizionist. Vestea a căzut greu peste politicienii noștri, care s-au întrecut în declarații patriotice.

Scandal internațional și declarații patriotice: Ungaria, mare pe steag

Totul a început în Budapesta, în septembrie 2022, la meciul Ungaria-Italia, din Liga Națiunilor, când suporterii maghiari au afișat simbolul „Ungariei Mari”, care include Transilvania. 

Atunci, UEFA a deschis o anchetă disciplinară, dar vecinii nu au fost impresionați. La două luni distanță, la un alt meci al naționalei, chiar premierul Viktor Organ a purtat un fular cu același simbol. 

Miercuri, UEFA a anunțat forul de la Budapesta că a terminat ancheta, iar suporterii au scăpat de sancțiuni. Federația Maghiară de Fotbal a înțeles altceva: că UEFA le dă voie să folosească simboluri din vremuri apuse. Știrea falsă s-a propagat rapid în presa maghiară și a trecut granița.

Informația i-a atins pe politicienii noștri, care s-au întrecut în declarații patriotice. Una dintre cele mai puternice aparține fostului ministru al Sportului, Ionuț Stroe, actual purtător de cuvânt al PNL: „Politica nu are ce să caute în sport”. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a marcat aceeași idee: „Fotbalul nu este politică”.  

„Faptul că cineva s-a gândit că ar putea să pună pe steaguri harta Ungariei Mari, lucru care ştim la fel de bine ca şi noi că e o provocare care ar genera reaţii în lanţ, e un lucru nesănătos”, a declarat Alina Gorghiu, președinte interimar Senat.

„Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea de către Federația de Fotbal din Ungaria a hărții Ungariei Mari pe drapele și bannere”, a transmis Marcel Ciolacu.

„Am spus de foarte multe ori: politica nu are ce să caute în sport. Sper de aceea că ştirea pe care am văzut-o în seara asta, cum că UEFA ar fi fost de acord ca Ungaria să folosească la fotbal un drapel cu însemne revizioniste, să fie o ştire inventată. Sau cel mult o informaţie lansată artificial de nişte minţi înflăcărate.

Până vine un punct de vedere oficial de la forul european, mă rezum să subliniez că un asemenea eveniment ar fi un precedent periculos. Ar veni în contradicţie cu toate principiile care guvernează sportul. Nu ar face decât să sufle în pânze extremiştilor care pescuiesc oricum mereu în vremuri tulburi, ca cele de azi”, a scris Stroe, marţi seară, pe Facebook. 

FRF a cerut explicații de la UEFA

Federația Română de Fotbal (FRF) a cerut explicații de la UEFA încă de luni, dar inflamarea la nivel politic nu a ținut cont de asta. Răspunsul, oferit miercuri dimineață, a fost: „UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European”.

Dar scandalul prinsese deja contur. „O declaraţie exagerată, plecată de nicăieri, într-un moment pe care nu-l înţeleg”, a spus Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

„A fost o știre pe care cei din Ungaria au dat-o, dar nu a fost adevărată”, a transmis Florin Prunea, delegat UEFA.

Și președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a criticat Budapesta. „Federaţia Maghiară trebuie să lămurească atunci ce a fost acest comunicat şi la ce referă. Ar fi regretabil să se permită utilizarea acestui simbol care comportă conotaţii care nu sunt acceptate de statele vecine Ungariei”. 

Însă nu toată lumea este de acord. Vehement a fost preşedintele clubului Csikszereda, finanţat de Guvernul de la Budapesta.

„Harta României Mari nu deranjează Federaţia Română de Fotbal, care cu mâhnire spun că în ultimul timp a început să facă politică, după câte văd”, Zoltan Szondy, președintele clubului Csikszereda Miercurea Ciuc.

Budapesta nu se lasă

MLSZ a aprobat introducerea de bannere care să afișeze o hartă a Ungariei istorice la meciurile echipei naționale. Conform unui comunicat dat publicității marți, pe site-ul său, Asociația maghiară a cerut o poziție clară din partea UEFA și a grupului său antidiscriminare (FARE) în legătură cu problema autorizării afișării simbolului istoric. 

„În ceea ce priveşte permiterea afişării simbolului istoric, MLSZ a solicitat o poziţie clară de la UEFA şi FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizaţii au recunoscut că doar culorile hărţii istorice a Ungariei şi ale blazonului Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor şi inscripţiilor suplimentare plasate pe drapele, precum şi scandărilor fanilor.

Ca urmare a negocierilor, federaţia va permite introducerea în stadion a bannerelor care simbolizează respectul pentru Ungaria istorică şi solidaritatea cu suporterii de peste graniţă”, se arată în comunicat. 

Asociația Maghiară de Fotbal a relatat că sunt necesare patru condiții: poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, fără alt simbol sau inscripție, doar culorile roșu, alb și verde pot fi pe drapel, simbolul trebuie prezentat, în modul obișnuit, datorită conținutului și controlului de prevenire a incendiilor, iar simbolul din stadion nu trebuie să împiedice suporterii să urmărească meciul. 

După ce s-a declanșat controversa, maghiarii și-au subliniat din nou punctul de vedere: „Federația noastră și-a indicat deja poziția în această problemă într-o declarație de ieri și continuăm să menținem acest punct de vedere", se arată într-un comunicat al Federaţiei Maghiare de Fotbal. 

Răspunsul UEFA

„UEFA nu a aprobat în niciun moment utliizarea unor astfel de steaguri și bannere. Prezența unor astfel de simboluri pe stadioane poate duce la impunerea de sancțiuni disciplinare”, este reacția UEFA, conform Observator. 



Citeste si