Submarin dispărut în apele Atlanticului. Sonarele au captat zgomote subacvatice frecvente în zona unde a dispărut submersibilul
Cursa contracronometru din cauza oxigenului scăzut se întețește. Cei cinci pasageri ai submersibilului Titan dispărut în apele Atlanticului, pe urmele Titanicului, mai au aproape 30 de ore cu aer. Sonarele ar fi captat zgomote subacvatice frecvente în zona unde a dispărut acesta.
Sonarele au captat zgomote subacvatice frecvente în zona unde submarinul Titan a dispărut în apele Atlanticului
Duminică dimineață, la o oră și patruzeci și cinci de minute de la începerea scufundării, submarinul care transporta turiști către epava Titanicului a pierdut contactul cu echipa de la suprafață. Două avioane au fost trimise la fața locului. A fost chemat și un scafandru cunoscut pentru experiența sa în explorarea epavei Titanicului.
„Dacă vorbim în termeni de ore, am înţeles de la operator că există o capacitate de urgență de oxigen pentru 96 de ore”, a completat John W. Mauger, Garda de Coastă SUA.
Din cele 96 de ore de oxigen, mpasagerii mai au 30. Șansele ca aceștia să fie găsiți scad cu fiecare secundă care trece. Presa americană a relatat că, în ultimele ore, sonarele au detectat mai multe bubuituri constante, la intervale de 30 de minute, din zona în care submarinul a dispărut.
Citește și:
> Implozia submersibilului Titan. Soția miliardarului pakistanez, declarații dureroase
> Submarin dispărut în Oceanul Atlantic: cine se afla la bord
Patru ore mai târziu, au fost desfășurate sonare suplimentare și încă se auzeazu bubuituri, se arată într-un e-mail intern trimis oficialilor Departamentului de Securitate Internă al SUA. Documentul nu dezvăluie și când au fost auzite zgomotele, pentru cât timp sau ce ar fi putut să le provoace.
Cine se află la bordul submarinului Titan, dispărut în Oceanul Atlantic
La bord se află cinci persoane, printre care și miliardarul Hamish Harding, a confirmat fiul său vitreg. În vârstă de 59 de ani, Harding este un om de afaceri britanic, președintele unei companii internaționale care se ocupă de vânzări și operațiuni în industria aviației de afaceri. Miliardarul are un record mondial Guinness pentru cea mai lungă perioadă petrecută pe fundul mării.
Nava îi mai are la bord pe un bărbat și fiul lui, ambii de origine pakistaneză. Familia a confirmat că Shahzada Dawood și fiul său, Sulaiman Dawood, au plecat într-o „călătorie pentru a vizita rămășițele Titanicului în Oceanul Atlantic”.
Citește și:
> Pasagerii din submersibilul Titan au decedat
> SUA intensifică operațiuni militare contra Houthi
> Atac nuclear simulat de armata rusă, sub comanda lui Vladimir Putin. De ce se teme Occidentul
Shahzada Dawood este administrator al Institutului SETI din California, arată biografia de pe site-ul său. Conform acesteiai, Shahzada este vicepreședinte al Dawood Hercules Corporation, parte a Dawood Group.
Printre pasageri se numără și Paul-Henri Nargeolet, un cunoscut scafandru din Franța, țară care ajută cu o navă echipată cu un vas special de explorare la adâncimi mari. Nargeolet a condus mai multe expediții pe Titanic și a supravegheat recuperarea multor artefacte din epavă.
Identitatea ultimei persoane nu a fost, pentru moment, confirmată de autorități sau familie.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.