Studii recente indică o posibilă legătură între tatuaje și riscul crescut de cancer limfatic
Un nou studiu publicat în ScienceDirect sugerează că există o legătură între tatuajele corporale și un risc crescut de a dezvolta limfom malign, o formă de cancer de sânge. Analiza a fost efectuată pe datele colectate de la autoritățile suedeze, care au înregistrat cazuri de limfom malign între anii 2007 și 2017, la persoane cu vârste între 20 și 60 de ani.
Cercetarea a inclus un eșantion de 11.905 persoane, cu o rată de răspuns de 54% în rândul cazurilor și 47% în rândul controalelor aleatorii. Rezultatele au arătat că persoanele cu tatuaje au un risc mai mare de a dezvolta limfom, în special dacă au avut o pauză de mai puțin de doi ani între realizarea tatuajelor. Totuși, riscul scade odată cu creșterea duratei între sesiunile de tatuare, de la 3 la 10 ani.
Interesant este că cercetătorii nu au constatat o creștere a riscului în funcție de suprafața corporală acoperită de tatuaje. Cele mai mari riscuri au fost asociate cu limfomul difuz cu celule B și limfomul folicular.
Citește și:
> Guvernul propune noi măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. De unde taie acum
> Avocata lui Florin Salam, noi declarații în scandalul cu dama de companie
Concluzia cercetătorilor este că expunerea pielii la tatuaje este asociată cu un risc crescut de limfom malign, însă subliniază necesitatea efectuării de studii epidemiologice suplimentare pentru a determina cauza exactă a acestui risc.