Specialiștii oferă sfaturi pentru recunoașterea roșiilor tratate cu pesticide

17 apr. 2024, 15:50
Foto: Mircea Moira/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Peste 40% din legume și 58% din fructe în România conțin pesticide. Cumpărătorii sunt sfătuiți să recunoască roșiile tratate chimic.

Autoritatea Națională Fitosanitară avertizează că un procent semnificativ de legume și fructe din România conțin urme de pesticide, cu 40% dintre legume și peste 58% dintre fructe afectate. În acest context, cumpărătorii sunt sfătuiți să fie atenți la modul în care pot identifica roșiile tratate cu pesticide în piețe sau magazine.

Valentina Stoian, asistent cercetător în cadrul laboratorului de protecția plantelor de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicultură Buzău, explică că există anumite caracteristici care pot ajuta la diferențierea roșiilor sănătoase de cele tratate chimic. Printre acestea se numără consistența la palpare, aspectul semințelor și al pulpei, gustul și mirosul. Roșiile tratate sunt adesea mai tari, mai uscate și lipsite de miros, în timp ce cele naturale sunt perisabile și au un miros specific, aromat.

De asemenea, Stoian demontează mitul conform căruia pesticidele afectează doar coaja produselor, subliniind că acestea penetrează întregul fruct sau legumă. Pentru a reduce riscurile, este recomandat să spălăm bine roșiile înainte de consum, folosind apă și oțet, care poate ajuta la curățarea lor.

În concluzie, pentru a evita consumul de pesticide, cumpărătorii sunt îndemnați să aleagă produsele în sezonul lor natural și să acorde atenție caracteristicilor menționate de specialiști.



Citeste si