Specialiștii oferă sfaturi pentru recunoașterea roșiilor tratate cu pesticide
Autoritatea Națională Fitosanitară avertizează că un procent semnificativ de legume și fructe din România conțin urme de pesticide, cu 40% dintre legume și peste 58% dintre fructe afectate. În acest context, cumpărătorii sunt sfătuiți să fie atenți la modul în care pot identifica roșiile tratate cu pesticide în piețe sau magazine.
Valentina Stoian, asistent cercetător în cadrul laboratorului de protecția plantelor de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicultură Buzău, explică că există anumite caracteristici care pot ajuta la diferențierea roșiilor sănătoase de cele tratate chimic. Printre acestea se numără consistența la palpare, aspectul semințelor și al pulpei, gustul și mirosul. Roșiile tratate sunt adesea mai tari, mai uscate și lipsite de miros, în timp ce cele naturale sunt perisabile și au un miros specific, aromat.
Citește și:
> DNSC: Ghid de protecție împotriva deepfake-urilor
> Cetățeni și pelerini români care erau în Israel au fost aduşi acasă cu două curse TAROM
De asemenea, Stoian demontează mitul conform căruia pesticidele afectează doar coaja produselor, subliniind că acestea penetrează întregul fruct sau legumă. Pentru a reduce riscurile, este recomandat să spălăm bine roșiile înainte de consum, folosind apă și oțet, care poate ajuta la curățarea lor.
În concluzie, pentru a evita consumul de pesticide, cumpărătorii sunt îndemnați să aleagă produsele în sezonul lor natural și să acorde atenție caracteristicilor menționate de specialiști.