Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil este o sărbătoare a creștinilor ortodocși cu roșu în calendar. Aceasta este respectată cu sfințenie de credincioșii români împreună cu o serie de tradiţii, obiceiuri și superstiții.
Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil
Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt cunoscuți drept conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul spre rai. Sfântul Arhanghel Gavriil este cunoscut drept mesagerul veştilor bune, deoarece el le-a vestit Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria.
Arhanghelul Mihail este cel care transmite rugăciunile adresate de credincioși Mântuitorului Iisus Hristos şi lui Dumnezeu. Anual, pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă celebrează sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, iar credincioșii se ghidează și respectă cu strictețe o serie de obiceiuri și tradiții transmise din bătrâni.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Tradiții și obiceiuri
Ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este considerată un hotar între cele două anotimpuri, toamnă și iarnă.
Citește și:
> Sfinții Mihail și Gavriil: tradiții, obiceiuri și superstiții
> Iuliana Tudor este în doliu. Mama sa a murit: „Un om care și-a trăit viața frumos”
> Sfinții Constantin și Elena. Peste 1,8 milioane români îşi sărbătoresc ziua onomastică
În popor, sărbătoarea de Sfinții Arhngheli Mihail și Gavriil, mai poartă şi numele de “vara arhanghelilor”. O veche tradiție spune că între sfinţii Mihail şi Gavriil şi ziua de Crăciun trebuie să aibă loc şi “vara iernii”, adică vreo 3-4 zile calde şi binevoitoare.
De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, oamenii nu lucrează, gospodinele nu spală, nu calcă, nu coase, iar bărbații nu fac munci grele prin gospodărie. Oamenilor le era frică de Sfinții Arhangheli, deoarece se spune că aceștia iau sufletele celor care mor. Dacă vor muri, la momentul morții, se vor munci groaznic să le iasă sufletul din trup.
Lumânările care se aprind la biserică în această zi sunt considerate adevărate talismane pentru cei care au trecut în lumea umbrelor şi a tăcerii. Se spune că aceste lumânări “ţin de lumină” în lumea de dincolo. Însă lumânări se aprind și pentru cei în viață, pentru sănătate.
Citește și:
> Sfântul Petru și Pavel. Tradiții și obiceiuri în această zi
> IPS Teodosie, întrerupt în timpul slujbei de un credincios furios
În ziua Sfinților Mihail și Gavriil, finii aduc daruri de colăcei naşilor, deoarece la cununie, cele două lumânări care sunt ţinute de naşi sunt simbolurile celor doi Arhangheli, Mihail şi Gavriil. De asemenea, potrivit tradiției, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, nu trebuie să te cerți cu nimeni, trebuie să ceri iertare și să ierți. Femeile dau de pomană merinde celor nevoiași.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.