Sfântul Ilie. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii. Ce NU trebuie să facă creștinii în această zi
În fiecare an, pe data de 20 iulie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfântul Ilie Tesviteanul, cunoscut drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă.
Sărbătoarea Sfântului Ilie. Superstiții în această zi de sărbătoare
Sfântul Ilie este sărbătorit anual la data de 20 iulie. Sfântul Ilie este cunoscut drept ocrotitor al recoltelor şi aducător de ploi. Tot el alungă căldura şi seceta, aduce fulgere şi tunete. În credinţa ortodoxă, acesta este reprezentat ca fiind un Sfânt corect, bun la suflet, însă ar fi fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii.
Din popor se spune că atunci când tună, Sfântul Ilie pornește la vânătoarea de demoni. Fulgerele sale ajung pe pământ și dărâmă copaci sau incendiază acoperişurile caselor. Iar tunetele sunt provocate de roţile carului atunci când merge cu viteză cu trăsura prin ceruri.
Potrivit tradiției vechi, puterea Sfântului Ilie era imensă, iar atunci când mergea prin cer pentru a-i înlătura pe demoni, zguduia tronul lui Dumnezeu. De aceea, Dumnezeu a decis să îi ia puterea dintr-o mână şi dintr-un picior. De Sfântul Ilie se mănâncă primele roade ale sezonului de vară, nuci şi mere. Până atunci consumul lor este interzis, tocmai pentru a nu aduce belele pe capul gospodăriei. În această zi, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la biserică pentru a-l așeza la icoane, dau de pomană pentru sufletul copilaşilor care au murit de micuți.
Citește și:
> Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoare cu cruce roșie în calendar
> Sfântul Andrei - tradiții, obiceiuri și superstiții. De ce este important pentru români
> Sfântul Petru și Pavel. Tradiții și obiceiuri în această zi
Printre superstiţiile de Sfântul Ilie se numără și cea în care se spune că oamenii trebuie să aibă acasă ramuri de salcie. În ziua de Sfântul Ilie oamenii nu lucrează, deoarece sfântul se poate supăra și îi poate pedepsi cu fulgere ți tunete asupra recoltelor. De asemenea, în această zi, oamenii nu trebuie să plece la drum lung pentru a nu fi loviţi de fulgere
Dacă în această zi va ploua, copacii îşi vor strica roadele şi recolta va fi una săracă. Plantele medicinale trebuie să fie culese de Sfântul Ilie pentru că vor avea un efect mai bun. Iar fetele nemăritate își pot visa viitorul soț în această zi. De asemenea, ziua Sfântului Ilie este un motiv în plus de a sărbători, deoarece peste 100.000 de oameni îşi sărbătoresc ziua onomastică.
Ce NU trebuie să faci de Sfântul Ilie
Oamenii astăzi nu au voie să facă lucruri prin gospodărie, să muncească pământul, să spele, să calce, deoarece Sfântul Ilie îi va pedepsi cu fulgere. Se spune că dacă tună, vor fi merele şi alunele viermănoase, iar dacă plouă, va ploua 20 de zile.
Citește și:
> Sfântul Dumitru. Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi
> Sfântul Nicolae 2023. Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae, considerat ocrotitorul familiei
> Sfântul Andrei dă startul sezonul de schi. Lista pârtiilor deschise de azi
În această zi nu e voie să te cerți, să te dușmănești, să te superi sau să superi. Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab și și-a desfășurat activitatea în regatul Israel din Samaria
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.