Se scumpește carnea de porc în pragul sărbătorilor de iarnă. Cât costă un kilogram de carne de porc
Carnea de porc se scumpește chiar în ajunul sărbătorilor de iarnă. Românii vor fi nevoiți să scoată din buzunare mai mulți bani pentru un kilogram de carne de porc.
Carnea de porc se scumpește și mai mult
În prezent, în supermarketurile din ţară, carnea de porc se vinde cu cel puţin 5 lei mai mult față de anul trecut. Însă în perioada ce urmează, preţurile vor suferi noi scumpiri.
Unul dintre motive este producţia din ce în ce mai mică. Potrivit statisticilor, 80% din carnea de porc consumată în România este importată.
Românii încep de pe acum să își facă calculele și să stabilească bugetul pentru mesele de sărbătoare. Nelipsită este carnea de porc, care însă va suferi o nouă scumpire chiar în pragul sărbătorilor de iarnă. La moment, prețul unui kilogram de porc la viu este în jur de 9,20 lei - 9,50 lei kilogramul. Acest preț este pus de ferme. Până la consumatori însă, preţul creşte de câteva ori.
Cea mai scumpă carne de porc în viu, dar și carcasă, este cea din rasa Mangalița, care costă între 30 și 35 lei pe kilogram. De partea cealaltă, porcii din rase comune care costă 15 și 20 lei pe kilogram în viu și 25 lei carcasa.
Citește și:
> A început cursa pentru „marele alb” de Crăciun. Cât costă un porc anul acesta
> Carnea de porc, mai puțină și mai scumpă: va avea un preț mai mare până în decembrie
> Gripa aviară scumpește carnea și ouăle. Fermierii avertizează că prețurile se vor mări dramatic
În cazul porcilor direct sacrificat și tranșați de crescători, prețul unui kilogram sare de 25 lei. În ceea ce privește vânzările în comparație cu aceeaşi perioadă de anul trecut, acestea au scăzut cu 25%.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.