Salariile și plățile cash, interzise în perioadă următoare. Care sunt motivele
Plata salariilor în cash va fi interzisă atât la întreprinderile de stat, cât și la cele private în perioada ce urmează. Totuși, această regulă va avea și anumite excepții.
Fără salarii și plăți cash pentru o perioadă
Noile modificări fac parte dintr-un nou proiect de lege care se bucură de susținerea băncilor comerciale, BNR și un procesator de carduri.
Propunerea legislativă a primit raport de admitere în comisii și urmează să fie votat în plen. Însă au existat și persoane care s-au opus. Unii deputați consideră că această idee va genera o restrângere a incluziunii financiare.
Totodată, potrivit ultimelor amendamente depuse în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci, ”plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar".
Ce este consumator vulnerabil din punct de vedere financiar?
Totuși, inițiatorii vin și cu anumite excepții de la lege. Consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar, definit în Legea nr.258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pot primi, la cerere, în numerar drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare.
Citește și:
> Plafoanele la plăți cash, modificate din nou. Care sunt șansele ca acestea să fie eliminate
> Angajații care ar putea avea salariile tăiate din toamnă
> Plata cu bani cash, restricționată în anumite magazine, din 2024
Prin urmare, articolul 4 din Legea 258/2017 prevede următoarele:
"Este consumator vulnerabil din punct de vedere financiar - consumatorul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Națională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie".
Legat de comercianți, aceștia trebuie să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument pentru plata fără numerar. Acest lucru ar însemna să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.