Republica Moldova solicită retragerea trupelor rusești din Transnistria la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, a cerut în mod oficial Rusiei să-și retragă trupele și munițiile din regiunea transnistreană, în cadrul sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a avut loc la Strasbourg între 15 și 19 aprilie. În discursul său, Popşoi a acuzat Rusia de încălcarea consecventă și cinică a statutului de neutralitate al Republicii Moldova pe parcursul ultimilor 32 de ani, subliniind că prezența militară ilegală a Rusiei în Transnistria constituie o sursă majoră de îngrijorare.
Ministrul a reiterat angajamentul Chișinăului pentru o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în conformitate cu frontierele sale recunoscute internațional. De asemenea, a denunțat încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană și a cerut soluții pentru tragerea la răspundere a Rusiei, chiar și după excluderea acesteia din Consiliul Europei în urma invadării Ucrainei.
Citește și:
> Un tată a sunat disperat la 112 din Olanda să anunţe că fiica lui îşi va lua viaţa în România
> Marea Britanie ar fi purtat discuții secrete cu Rusia încă de la începutul războiului
> Reacția României după ce rușii au amenințat că vor bombarda podul Galați-Giurgiulești
Conflictul transnistrean datează de la începutul anilor '90, când Transnistria, o regiune prorusă, s-a separat de Moldova după prăbușirea Uniunii Sovietice. Soldații ruși staționați în regiune participă la o operațiune de menținere a păcii, în baza unui acord de pace semnat în 1992, care a pus capăt unui conflict armat între Chișinău și Transnistria.